U trendu

Srbija bi od izvoza IT mogla da zaradi milijardu evra

Savetnik za ekonomiju i investicije premijera Srbije Nemanja Stevanović rekao je danas da bi Srbija 2020. godine od izvoza informacionih tehnologija (IT) mogla da zaradi milijardu evra.

On je na prvoj konferenciji o digitalnoj ekonomiji u Beogradu istakao da se očekuju investicije od 25 miliona evra u IT park u Indjiji.

„Indjija je na dobroj lokaciji izmedju Beograda i Novog Sada i biće pravi sajber grad. Prošle godine vrednost izvezenih automobila iz Kragujevca skoro je ravna vrednosti izvezenih IT“, rekao je Stevanović.

On je istakao da u Srbiji u IT sektoru posluje 1.400 kompanija i da se može očekivati da Majkrosoft „baš u Srbiji otvori prvi istraživački centar“.

Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Tijana Matić rekla je da je nedavno usvojena Strategija razvoja IT industrije koja predvidja razvoj preduzetništva u tom sektoru, unapredjenje poslovnog okruženja, jačanje kadrovskog potencijala i modernizaciju.

Jačanje IT preduzetništva je ključ rasta digitalne ekonomije“, rekla je Matić.

Ona je dodala da će se uskoro pred poslanicima naći i Predlog zakona o deviznom poslovanju koji treba da postane zamajac elektronskog (e) poslovanja i digitalne ekonomije.

„Usvojenim Zakonom o informacionoj bezbednosti postignuta je sigurnost u e-poslovanju, a preduslov za e-poslovanje je i stabilna telekomunikaciona širokopojasna mreža. Država će odvojiti značajna sredstva za njeno proširenje, ali neće moći sama da to finansira, pa će potražiti pomoć privatnih partnera“, rekla je Matić.

Zamenik ambasadora Italije u Srbiji Serdjo Monti naglasio je da Italija može da pomogne Srbiji svojim iskustvom u razvoju digitalne ekonomije.

Konferencija je održana u organizaciji Centra za tehnološko preduzetništvo i inovacije (ICT HUB) i Udruženja italijanskih privrednika u Srbiji „Konfindustrija Srbija“ i okupila je više od 100 italijanskih i srpskih kompanija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.