U trendu

Srbija dobija prvu „fabriku“ meda

Prva srpska „fabrika” meda gradiće se u Rači, jer je ova opština ponudila najbolje uslove, saopštio je Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS). U izgradnji ovog pogona opština će učestvovati sa 30 miliona dinara, kompletnom infrastrukturom čija je vrednost između 80.000 i 100.000 evra i placem koji ulazi u osnivački kapital. Kako je planirano, ovo bi trebalo da bude centar izvoza meda iz Srbije, a u njemu bi se pakovao med i za domaće i za strane trgovinske lance, što bi moglo da otvori i nova radna mesta.

Prema predračunu, izgradnja i opremanje ovog objekta koštaće oko 650.000 evra, međutim, kako kažu u SPOS-u, to nije precizna suma. Osim novca koji dotira opština na čijoj teritoriji se gradi fabrika, planirano je da se, pored pojedinačnih donacija, sredstva obezbede i iz kredita, a očekuje se pomoć i od države.

– Zajednički pogon o kome se govori već nekoliko godina omogućiće pčelarima da više ne zavise od otkupljivača. Pčelari su često bili primorani da tokom loše sezone med prodaju jeftino kako bi obezbedili novac za očuvanje proizvodnje i zbrinjavanje košnica. Tako su ove godine pojedini otkupljivači med od suncokreta plaćali pčelarima samo 1,5 evra po kilogramu, iako je realna cena bila 2,1 evro – kaže Rodoljub Živadinović, predsednik SPOS-a.

Živadinović navodi da postoji mogućnost da ovaj pogon funkcioniše po klasičnom modelu otkupa meda, ali da je to finansijski teže. Zato su se odlučili za princip po kome su nekada radile zadruge.

– Postojaće dva modela saradnje sa proizvođačima. Prvi je mogućnost da daju med na čuvanje (potpisuje se ugovor o čuvanju), a da novac dobiju kada med bude prodat. Drugi model podrazumeva da pčelar preda med, a uz ugovor kojim je definisan rok isplate na osnovu preliminarne cene koju ugovorimo svakog meseca dobije dvanaestinu iznosa, što je nešto kao plata. U slučaju da se ugovori veća cena od one preliminarne, pčelarima sleduje razlika u novcu – kaže naš sagovornik.

Vest o izgradnji ovog pogona dočekana je sa oduševljenjem i u Rači koja će, kako kažu, biti ubuduće prepoznata kao centar srpskog meda. Nenad Savković, predsednik opštine, kaže da se sledeće sedmice očekuje potpisivanje ugovora, kada će se znati više detalja i modelu saradnje sa SPOS-om kao nosiocem projekta.

– Realno je očekivati da gradnja počne sledeće godine. Ponudili smo četiri lokacije i još nije sigurno koja od njih će biti izabrana. Ovo je i za nas važan projekat, ne samo zbog toga što će sav med iz Srbije stizati u Raču, nego što je to odlična preporuka za naše pčelare i opštinu – kaže Savković za „Politiku”.

Manja pakovanja za strane kupce

Prema projektu je predviđeno da fabrika meda osim magacinsko-proizvodnog dela bude opremljena i laboratorijom za kontrolu kvaliteta, sanitarnim blokom i prostorijama za radnike i veterinara. Planirano je da se med u rinfuzu za izvoz pakuje u metalnu burad, u tegle od  kilograma i takozvana hotelska pakovanja od 25 grama.

Do kraja novembra isplata subvencija

Prema podacima SPOS-a, država će ove godine za subvencije po košnici izdvojiti ukupno 420 miliona dinara, što je 100 miliona dinara više od planiranog, a što u evrima ukupno iznosi 3.406.000. Očekuje se, kako je navedeno na sajtu tog udruženja, da će subvencije biti isplaćene svima do kraja novembra.

(Jelica Antelj, Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar