U trendu

Srbija i Hrvatska potpisale sporazum o razmeni podataka satelitskih sistema

Direktor Republičkog geodetskog zavoda Srbije Borko Drašković i direktor Državne geodetske uprave Hrvatske Danko Markovinović potpisali su danas sporazum o razmeni podataka satelitskih sistema.

Na osnovu tog sporazuma gradjevinske firme, poljoprivredni proizvodjači, naučne institucije, republički i organi lokalne samouprave i drugi korisnici obradjenih podataka satelitskih sistema imaće na raspolaganju podatke većeg stepena pouzdanosti pozicioniranja u graničnom području Srbije i Hrvatske.

U Srbiji podatke satelitskih sistema, koje primaju stanice globalnog navigacionog satelitskog sistema (GNSS), obradjuje kontrolni centar AGROS mreže Republičkog geodetskog zavoda. Taj centar sad će obradjivati i podatke koje primaju stanice Valpovo i Županja u Hrvatskoj. Zauzvrat će kontrolni centar CROPOS mreže Državne geodetske uprave preuzimati podatke sa stanica u Somboru i Šidu.

AGROS mreža je Aktivna geodetska referentna osnova Srbije koju čini 30 stalno operativnih referentnih stanica koje su rasporedjene na čitavoj teritoriji Srbije na medjusobnom rastojanju od oko 70 kilometara. Te stanice primaju podatke sa satelitskih sistema, a distribucija obradjenih podataka obavlja se iz kontrolnog centra u sedištu Republičkog geodetskog zavoda.

Korisnici AGROS-a na raspolaganju imaju servise za preciznu navigaciju i automatsko upravljanje gradjevinskim i poljoprivrednim mašinama, čime se postižu velike uštede.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.