U trendu

Srbija može biti nova tehnološka destinacija

Informacione tehnologije (IT) mogle bi da budu pokretač razvoja srpske ekonomije, ako se u taj sektor u Srbiji investira oko 60 evra po stanovniku, što je i do 13 puta manje nego u zemljama EU, izjavio je juče osnivač biznis inkubatora za tehnološko preduzetništvo u Beogradu ICT hab (Hub) Dejan Ranđić.

On je agenciji Beta rekao i da, iako je u Srbiji oblast IT poslednjih godina u ekspanziji, još nije dovoljno razvijena svest države o značaju i potencijalu tog sektora za ukupni privredni razvoj zemlje.

„Očekujemo da država učini mnogo više za razvoj IT sektora, stvaranjem atraktivnog ambijenta za nastavak dolaska velikih IT korporacija, ali i kroz konkretne mere za razvoj IT preduzetnika, koji moraju biti osnovni pokretač razvoja te oblasti. Pravi dokaz da idemo u pravom smeru biće Naučno-tehnološki park Zvezdara prepun novih IT firmi, što danas nije slučaj”, rekao je Ranđić.

On je podsetio da je prošle godine u Srbiji otvoreno 7.000 malih preduzeća i zatvoreno 6.000, a jedan od razloga za to je previše različitih nameta s kojima se preduzetnici suočavaju, kao i nefleksibilnost sistema prema novim izazovima koje nose svetski trendovi i poslovanje.

Prema njegovim rečima, cilj ICT haba, koji u Srbiji postoji godinu dana, jeste motivisanje i podsticanje mladih IT preduzetnika da realizuju svoje ideje, osnuju svoju firmu i uspešno pokrenu sopstveni biznis.

„Srbija ima mnogo talentovanih mladih ljudi, koji nakon završenih fakulteta iz oblasti informacionih tehnologija lako dođu do posla u Srbiji ili inostranstvu, ali imaju malo znanja iz preduzetništva. Moramo se boriti za njih, pomoći im da pokrenu svoje firme i zaposle još ljudi“, ocenio je Ranđić.

ICT hab je, prema njegovim rečima, zato i osmišljen da IT preduzetnicima pruži konkretnu podršku za osnivanje i razvoj sopstvene IT kompanije. „Želimo od svojih korisnika da napravimo ambasadore tehnološkog preduzetništva i da stvorimo od Srbije novu preduzetničku destinaciju“, kazao je Ranđić.

ICT hab je od osnivanja, početkom novembra 2014. godine, ugostio više od 50 stanara, istakao je osnivač tog biznis inkubatora, i pozvao sve koji žele da krenu sa razvojem sopstvenog preduzeća ili IT projekta, da se prijave na ovogodišnji konkurs ICT haba za prijem novih stanara, koji je otvoren do 12. jula. Više informacija o konkursu nalazi se na http://icthub.rs/konkurs2015.

Projekat ICT Hub realizovali su DNA komunikacije (Communications) i Orion telekom u saradnji sa Američkom agencijom za međunarodni razvoj (USAID). Pored njih, partneri projekta su i Srpska asocijacija menadžera (SAM) i Serbian Private Equity Association (SPEA).

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.