U trendu

Srbija očekuje da se cene rominga snize na vreme

Srbija očekuje da će sporazum o snižavanju cena rominga u regionu početi da se primenjuje, kako je i dogovoreno, od utorka, 30. juna, izjavio je danas direktor Regulatorne agencije za elektronske komunikacije i poštanske usluge Srbije (Ratel) Milan Janković.

Janković je agenciji Beta rekao da Ratel još nije dobio zvaničnu informaciju o odluci crnogorskog Upravnog suda o ukidanju sporazuma o snižavanju cena rominga, već da je o tome obavešten iz medija, ali da crnogorska regulatorna agencija traži modalitete da se prevaziđe problem.

„Traži se način da se problem reši i očekujemo da sporazum stupi na vreme“, rekao je direktor Ratela.

Srbija, Crna Gora, Makedonija i Bosna i Hercegovina su krajem septembra 2014. potpisale sporazum o postepenom snižavanju cena rominga po uzoru na EU.

Na osnovu sporazuma regulatornih tela četiri države, maksimalna cena poziva u romingu od 30. juna 2015. trebalo bi da bude 0,29 evra po minutu za odlazeće pozive i 0,08 evra po minutu za dolazne. Maksimalna cena SMS poruke trebalo bi da bude 0,09 evra, a maksimalna cena MMS i za prenos podataka 0,7 evra po megabajtu (MB).

Sa snižavanjem cena bi trebalo da bude nastavljeno u julu 2016. i 2017. godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.