U trendu

Srbija očekuje napredak od 30 mesta na listi Svetske banke

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da očekuje napredak Srbije za najmanje 30 mesta na rang listi Svetske banke po uslovima poslovanja, koja će preliminarno biti objavljena u avgustu.

„Procene kažu da ćemo se mi najmanje pomeriti 30 mesta. To nas još ne zadovoljava. Planiramo da učinimo mnogo više u svim oblastima, i u oblasti privede, finansija i dalje u građevinarstvu i da na srednji rok budemo među prvih 10 zemalja na ‘duing biznis’ (Doing Business) listi Svetske banke“, rekla je ona novinarima tokom posete kol centru za podršku primeni Zakona o planiranju i izgradnji.

Srbija se na poslednjoj ‘duing biznis’ listi za 2015, po ukupnim uslovima poslovanja nalazi na 91. mestu, od 189 zemalja, dok je po brzini izdavanja građevinskih dozvola na 186. mestu.

Mihajlovićeva, koja je ministarka građevinarstrva, saobraćaja i infrastrukture, istakla je da je Vlada Srbije formirala radnu grupu koja se bavi time šta sve srpska vlada treba da uradi da se srbija „pomeri sa dna liste o uslovima poslovanja Svetske banke“.

„Svako ministarstvo je dobilo svoje zaduženje, radili smo puno i jedan od zakona koji će pomoći da se zaista pomerimo sa tog neslavnog mesta koje imamo jeste upravo Zakon o planiranju i izgradnji kao i elektronsko plaćanje poreza“, istakla je potpredsednica Vlade Srbije.

Mihajlovićeva je istakla da je za Vladu Srbije ova lista važna jer se investitori po njoj vode pri odluci da li će ulagati. „Za nas je lista Svetske banke važna zato što svi investitori koji dolaze u Srbiju gledaju gde se nalazi Srbija po ambijentu za ulaganje i kad vide da smo negde na kraju i nemaju neku specijalnu želju da dođu“, rekla je ona.

Mihajlovićeva je rekla i da je za zakon o konverziji završena javna rasprava i da je upućen vladi, a o očekuje da će vrlo brzo biti na raspravi u parlamentu.

Ministarka je podsetila da se tim zakonom umesto prava korišnjenja zemljišta uvodi pravo zakupa ili svojine.

„Evropska komisija nije imala ni jednu primedbu na taj zakon i to je jedan od retkih slučajeva“, rekla je Mihajlovićeva i dodala da će uskoro u parlamentu naći i zakon o premeru i katastru.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.