U trendu

Srbija traži hitan odgovor EU na zatvaranje granice

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine Rasim Ljajić je danas zatražio hitnu reakciju EU na to što Hrvatska „bez ikakvog osnova i uz flagrantno kršenje“ Sporazuma Srbije i EU o stabilizaciji i pridruživanju, ne dozvoljavaju ulazak kamiona iz Srbije.

„Hrvatska je kao članica Evropske unije dužna da poštuje sve odredbe Sporazuma Srbije i EU o stabilizaciji i pridruživanju, i zato naša zemlja očekuje reakciju Brisela u cilju što hitnijeg rešavanja ovog problema“, napisao je Ljajić u pismu evropskom komesaru za proširenje i susedsku politiku Evropske unije, Johanesu Hanu, a saopštio je Ljajićev kabinet.

Ministar je naveo da su kolone kamiona iz pravca Srbije na graničnom prelazu Batrovci-Bajakovo, koji je inače jedini bio otvoren za teretni saobraćaj između Srbije i Hrvatske, dugačke i po deset kilometara.

Ljajić je upitao nadležne u EU ko će nadoknaditi ogromnu štetu koje zbog blokade trpe srpska privreda i izvoznici, i naveo da je veliki deo robe u zaustavljenim kamionima kvarljiv.

Potpredsednik Vlade je ocenio da su „ovakvom nerazumnom odlukom hrvatskih institucija“ narušeni i osnovni principi Svetske trgovinske organizacije, čija politika počiva na slobodi kretanja roba i usluga.

„Potpuno je začuđujuće da Hrvatska svoju odluku pravda razlozima bezbednosne prirode i migrantskom krizom, sa kojom se suočava i naša zemlja, a nikome u Vladi Srbije nije palo na pamet da zbog toga zatvara granice, sprečava normalno odvijanje saobraćaja, zaustavlja protok roba i usluga i narušava osnovna načela na kojima počiva slobodno evropsko tržište“, dodao je Ljajić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.