U trendu

Srbija u grupi zemalja sa umerenim rizikom poslovanja

Bonitetska kuća Dan i Bredstrit (Dun & Bradstreet) je u julskom izveštaju svrstala Srbiju u grupu zemalja sa umerenim rizikom poslovanja i procenila da će njen privredni rast u ovoj i narednoj biti veći nego što je bilo predvidjeno.

Rejting dodeljen nekoj državi ukazuje na rizik poslovanja u toj zemlji i daje informaciju o efikasnosti plaćanja ka inostranstvu, kao i o isplativosti potencijalnih investicija.

U istoj grupi sa Srbijom su Hrvatska, Bugarska, Madjarska, Makedonija i Albanija.

Bolji rejting u regionu imaju Slovenija i Rumunija, koje su okarakterisane kao zemlje blagog rizika. Niži rejting od Srbije u regionu ima Bosna i Hercegovina kao zemlja vrlo visokog rizika.

U julu je rizik povećan Velikoj Britaniji, Egiptu i Urugvaju, dok je smanjen Australiji.

„Podaci za prvi kvartal ove godine pokazuju da je bruto domaći proizvod (BDP) Srbije veći za 3,5 odsto u odnosu na isti period prošle godine, a glavni pokretač rasta bio je neto izvoz, potpomognut investicijama u izvozno orijentisani proizvodni sektor i sniženim troškovima uvoza energije“, navodi se u izveštaju DiB.

Dodaje se su investicije finansirane prilivom stranih direktnih investicija i kreditima zahvaljujući poboljšanim kreditni uslovima u zemlji, što je doprinelo rastu industrijske proizvodnje za 10,5 odsto u poredjenju sa prvim kvartalom prošle godine.
 
Kako je istaknuto, DiB je izmenio prognozu rasta BDP-a Srbije za 2016. i 2017. godinu i povećao je sa 1,7 i 2,2 odsto na 2,3  i 2,8 odsto, uz napomenu da postoje uglavnom spoljni rizici koji potencijalno mogu da uspore ekonomski oporavak zemlje, kao što su izdržljivost bankarskog sektora u evrozoni, Bregzit, potencijalni Gregzit, kao i moguća ciklična recesija u razvijenom svetu.

Dan i Bredstrit je najveća i najstarija bonitetna kuća na svetu koja postoji više od 175 godina a u Srbiji je zastupa kompanija Bisnode.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.