U trendu

Srbija zemlja sa visokim rizikom poslovanja

Bonitetska kuća „Dan i Bredstrit“ (DiB) saopštila je danas da Srbiju i dalje svrstava u zemlje s visokim rizikom poslovanja, uz ocenu da su izgledi srpske ekonomije bolji nakon porasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) u drugom kvartalu ove godine za 0,9 odsto.

Kako se navodi, to nije odlična stopa za privredu u razvoju koja je na pragu Evropske unije , ali je znatno bolji učinak od očekivanog s početka godine imajući u vidu vladine opsežne rezove u potrošnji osmišljene da dovedu srpske javne finansije pod kontrolu.

U regionu i dalje najveći rejting imaju Slovenija i Hrvatska (DB3), za njima slede Bugarska, Mađarska, Rumunija, Albanija i Makedonija. Srbija i Grčka pripadaju grupi zemalja sa visokim rizikom (DB5) dok niži rejting od Srbije u regionu ima Bosna i Hercegovina (DB6).

Srpskom izvozu pogoduje oporavak potražnje u pojedinim delovima EU (naročito u Nemačkoj i Rumuniji), kao i pad vrednosti dinara, što čini srpski izvoz konkurentnijim izvan evrozone, dok, s druge strane, rast uvoza, koji je uslovljen porastom investicija, ograničava pozitivan uticaj neto izvoza, navodi „Dan i Bredstrit“.

Potrošnja vlade se nije smanjila koliko se očekivalo, ali bez obzira na razlog loš je signal za javne finansije i rast privrede na duži rok, navodi se u saopštenju kuće „Dan i Bredstrit“.

Prema toj bonitetskoj kući, poslovno okruženje u Srbiji je unapređeno nakon odluke Skupštine Grada Beograda krajem jula da se uspostavi slobodna ekonomska zona u prigradskim opštinama Obrenovcu i Krnjači.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.