U trendu

Srbiji iz IPA fonda odobreno 39,7 miliona evra

Vlada Srbije i Evropska komisija potpisali su finansijski sporazum kojim se Srbiji iz instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA II) za 2015. godinu, od ukupno 196,6 milion evra, odobrava prvih 39,7 miliona evra, saopšteno je danas iz Vlade.

U narednom periodu biće potpisana još dva finansijska sporazuma u iznosima 80 miliona evra i 76,9 miliona evra, navodi se u saopštenju.

Sredstva su namenjena za realizaciju projekata u oblasti reforme pravosudja i unutrašnjih poslova, kao i projekata koji doprinose procesu pregovora i uskladjivanja s propisima EU.

Iz programa će, izmedju ostalog, finansirati jačanje kapaciteta u borbi protiv organizovanog kriminala, kao i pranja novca i terorizma.

Jačanje interne kontrole u okviru Ministarstva unutrašnjih poslova u borbi protiv korupcije, uspostavljanje efikasnog sistema za hitne slučajeve, sprovodjenje Akcionog plana za poglavlje 23, kao i unapredjenje efikasnosti tužilaštava, takodje će biti finasirani sredstvima tog programa.

Sporazum su potpisali ministarka za evropske integracije i nacionalni IPA koordinator Jadranka Joksimović i direktor u Generalnom direktoratu za susedsku politiku i pregovore o proširenju Ketrin Vent, navela je vladina Kancelarija za saradnju s medijima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar