U trendu

Srbiji treba rast od 4 do 4,5 odsto

Šef kancelarije Svetske banke (SB) u Srbiji Toni Verheijen izjavio je danas da reforme u Srbiji daju rezultate bolje od očekivanih i da je to posledica većeg izvoza i investicija.

On je na otvaranju NIN-ovog Regionalnog investicionog samita u Arandjelovcu kazao da je u Srbiji primetan rast zaposlenosti, iako se broj radnika u javnom sektoru smanjuje.

„Zadovoljni smo onim što je postignuto, jer su rezultati bolji od očekivanih, ali Srbija mora biti još ambicioznija i da ide u pravcu dugoročnog cilja da bruto društveni proizvod (BDP) raste četiri do 4,5 odsto godišnje“, rekao je Verheijen.

Prema njegovim rečima, Srbija mora da ima veći rast od 1,5 do dva odsto da bi dostigla i približila se nivou EU.

On je rekao i da treba rešiti probleme koji su nasledjeni, kada su u pitanju komercijalne i državne institucije, naglasivši da su napravljeni ozbiljni koraci, posebno za 144 firme koje su u restruktuiranju poslednjih 15 godina, dodajući da je u toj oblasti uradjeno i više nego što je SB očekivala.

„Postoji još ozbiljnih problema,kao što su Galenika i Petrohemija za koje je potrebno naći rešenja, ali se nadamo se da će to biti uradjeno u prvoj polovini 2016.“, kaza je Verheijen.

Prema njegovim rečima, postoji ozbiljan optimizam da će biti rešen i problem firmi kao što su Srbijagas, EPS i Putevi Srbije.Sa ocenama Verheijena da je Srbija mnogo uradila na reformama, ali da treba da uradi još više, složili su se i ambasadori Italije i Nemačke, Djusepe Manco i Aksel Ditman. 

Njih dvojica su istakli da je bitno da se značajno uradi na sprovodjenju pravnih reformi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar