U trendu

Srpske firme dnevno gube 70.000 dolara

Srpske kompanije koje prodaju gorivo i naftne derivate na Kosovu dnevno gube oko 70.000 dolara, zbog zabrane prelaska kamiona iz Srbije preko administrativnih prelaza, izjavio je danas savetnik predsednika Privredne komore Srbije Nenad Djurdjević.

On je agenciji Beta rekao da je godišnji promet Srbije sa Kosovom koji se tiče opasnih materija, odnosno nafte i naftnih derivata, oko 28 miliona dolara.

„Mesečni promet je oko 2,1 miliona dolara, što znači da je dnevna šteta, odnosno izgubljena dobit, oko 70.000 dolara“, rekao je on.

Djurdjević je naveo da su recipročnim merama koje je uvela kosovska strana najviše pogodjeni Naftna industrija Srbije, Standard iz Novog Sada, FAM iz Kruševca, Hipol iz Odžaka, jer one najviše i plasiraju naftu i naftne derivate na Kosovo.

On je ocenio da je teško da privredne komore procene dalje korake u rešavanju problema, jer je to kompleksno pitanje koje prevazilazi želju privrednika da rade.

Djurdjević je podsetio da su privredne komore Srbije i Kosova ranije signalizirale vlastima u Srbiji i na Kosovu da može doći do ovog problema.

Carina Kosova objavila je danas da od 22. marta nijedno vozilo koje prevozi opasne materije, medju kojima su i naftni derivati, nije ušlo na Kosovo zbog mera reciprociteta, zbog čega Kosovo dnevno gubi 100.000 evra.

Navodi se da na Kosovo nije ušlo nijedno vozilo koje je prevozilo gas i maziva poreklom iz Srbije, a do sada je ulazak na Kosovo zabranjen za pet cisterni koje su prevozile prirodni gas, maziva ili naftu.

Prema podacima Carine Kosova, iz Srbije je do uvodjenja reciprociteta dnevno na Kosovo ulazilo od 10 do 15 vozila sa prirodnim gasom, naftom i mazivima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar