U trendu

Stimulacije za odlazak iz EPS sa 40 godina staža

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antic izjavio je danas da je osnovni problem u Elektroprivredi Srbije (EPS) što ima više od 1.700 zaposlenih koji imaju 40 godina staža, ali manje od 65 godina starosti, i za njih su obezbeđene stimulativne naknade kako bi otišli u penziju.

Antić je novinarima posle potpisivanja Ugovora sa predstavnicima 15 lokalnih samouprava za dodelu 125 miliona dinara za projekte energetske efikasnosti, rekao da se te stimulativne naknade kreću od pet do 27 prosečnih zarada, ali da će taj novac uglavnom biti isplaćen onima koji u EPS-u obavljaju najteže poslove – monterima, rudarima…

To je, kako je objasnio, za one koji imaju između 57 i 60 godina, više ne mogu efikasno da obavljaju posao, a ne žele u penziju, iako imaju jedan uslov (staž), kako ne bi imali umanjena primanja.

„Pre svega na predlog Svetske banke, i uz saglasnost MMF-a napravljen je ovaj model. Nismo ponudili tu otpremninu svima, nego samo za te ljude koji imaju 40 i plus godina radnog staža. To je stimulativna naknada za njih da odu u penziju”, rekao je Antić.

Prema njegovim rečima, do sada se za tu stimulaciju prijavilo 902 zaposlena, a najveći broj su rudari Kolubare, Kostolca, monteri i rudari…

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar