U trendu

Štrajkači gladju u Zastavi INPRO u teškom stanju

Predsednik Štrajkačkog odbora fabrike Zastava INPRO iz Kragujevca Stevan Pušonja, čiji radnici štrajkuju gladju, izjavio je danas da je njihovo zdravstveno stanje sve teže jer već 19 dana uzimaju samo vodu i sokove. 

„Predstavnici Štrajkačkog odbora su juče imali nezvanični sastanak sa državnim sekretarom ministarstva rada Draganom Popovićem, direktorom grupe Zastava vozila Draganom Srejovićem i predstavnikom Samostalnog sindikata Zoranom Mihajlovićem. Bilo je reči o mogućnosti da se popravi ponuda socijalnog programa, koja je bila 200 evra po godini staža, kao i da se vidi koliko radnika bi otišlo u invalidsku penziju, a koliko njih bi moglo da ostane da radi“, rekao je Pušonja.

U fabrici Zastava INPRO nastavljen je štrajk gladju 20 invalida rada koji odbijaju da budu tehnološki višak u preduzeću koje zapošljava 132 radnika. Oni od nadležnih očekuju da reše njihov status, problem neisplaćenih zarada i poboljšaju ponudu socijalnog programa.

Štrajk gladju 11. oktobra počelo je 28 radnika, koji su istakli deset zahteva za rešenje svojih problema, ali je zbog lošeg zdravstvenog stanja ili neophodnog bolničkog lečenja nekoliko radnika moralo da odustane od takvog protesta.

Oni su rekli da će o svemu da obaveste ministra rada Aleksandra Vulina.

Prema rečima Pušonje, svim radnicima s invaliditetom kojih u Zastava INPRO 115, u petak je isplaćen deo zarade za septembar, u proseku oko 22.000 dinara, iako je po dogovoru sa predstavnicima ministarstava rada i privrede trebalo da bude isplaćena kompletna zarada za taj mesec.

Istog dana Štrajkački odbor je uputio pismo ministru Vulinu u kome ga poziva na razgovor, predočavajuči da grupa radnika sa invaliditetom koja štrajkuje želi da ostane da radi, ne želi da bude tehnološki višak, kao i da se razmotri mogućnost za ponudu boljeg socijalnog programa.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.