U trendu

Strukturne reforme uslov za održanje fiskalne konsolidacije

Najvažnija poruka ovogodišnjeg Kopaonik biznis foruma je da moraju odlučnije da se sprovode strukturne reforme koje su uslov za održanje postignute fiskalne konsolidacije, rekao je danas predsednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović.

„Ove i naredne godine moraju da budu preduzete mere koje će dovesti do toga da postignuta kratkoročna fiskalna konsolidacija postane trajna i održiva“, rekao je Vlahović agenciji Beta.

On je kazao da u 2015. godini nije napravljen značajan progres u strukturnim reformama i da taj zaostatak mora da se nadoknadi odlučnim merama koje će sprovoditi nova vlada.

„Neophodno je da se odlučnije radi na racionalizaciji i efikasnosti javne uprave kako na republičkom tako i na lokalnom nivou, da se nastavi restrukturiranje javnih preduzeća i dovrši privatizacija strateški važnih preduzeća“, rekao je Vlahović.

Prema njegovim rečima, ona preduzeća koja ne budu prodata treba da idu u stečaj ili likvidaciju kako bi se prodao bar deo njihove imovine i tako obezbedila nova radna mesta.

Vlahović je rekao da je važno da se sprovede i reforma Poreske uprave i da se unapredjue privredni ambijent.

„Ukoliko ne bi bile preduzete sve ove važne mere na koje su ukazali učesnici Kopaonik biznis foruma vrlo brzo bi se poništili efekti postignute fiskalne konsolidacije, odnosno smanjenja budžetskog i spoljnotrgovinskog deficita i došlo bi do rasta javnog duga“, rekao je Vlahović.

Na pitanje da li će prevremeni parlamentarni izbori usporiti neophodne strukturne reforme, on je kazao da to ne bi trebalo da se dogodi ako Srbija dobije stabilnu vladu koja „ima hrabrost i kapacitet“ da preduzima odlučne mere.

Vlahović je kazao da je zadovoljan rezultatima 23. po redu Kopaonik biznis foruma, koji postaje značajan regionalni skup.

On je dodao da je ove godine Forum okupio oko 930 učesnika medju kojima je 125 novinara iz zemlje i regiona.

Kopaonik biznis forum organizuju Savez ekonomista Srbije i Udruženje korporativnih direktora Srbije, a pod pokroviteljstvom Vlade Srbije.

Na tom skupu učestvuju predstavnici Vlade, privrednici, bankari, predstavnici medjunarodnih finansijskih institucija i ambasada.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.