U trendu

Subvencije koristili kraljica, vojvode, saudijski princ

Svako peto gazdinstvo od 100 najvećih korisnika subvencija iz Zajedničke poljoprivredne politike (CAP) EU u Velikoj Britaniji u vlasništvu je ili njime upravlja neka aristokratska porodica, ukazuju iz Grinpisa.

Stotine hiljada funti iz CAP dobili su kraljica, vojvode, grofovi, milijarderi, kao i saudijski princ zemljoposednik, piše britanski list Gardijan.

Čak 16 od 100 farmi najvećih korisnika CAP bili su pojedinci ili porodice koje su se pojavile na listi najbogatijih Sandi tajmsa (Sunday Times) za 2016.

Oni su u 2015. dobili ukupno 10,6 miliona funti samo u okviru šeme subvencija kroz jednokratna plaćanja i 13,4 miliona ukupnih poljoprivrednih subvencija, naveo je Grinpise (Greenpeace) koji je prvi put analizirao najveće korisnike subvencija iz CAP u Britaniji.

Listu najvećih korisnika predvodi farmer iz Aberdinšira Frenk Smart sa gotovo tri miliona funti grantova za njegov biznis u Bankoriju „Frenk a Smart end san“ (Frank a Smart & Son Ltd).

Smarta optužuju da je kupio zemljište uglavnom radi grantova koji ga prate i, mada takva praksa nije nelegalna, oštro je kritikovana.

Britanska vlada obećala je da će u periodu posle Bregzita do 2020. sačuvati subvencije iz CAP a nakon toga će uvesti svoj sistem.

Princ Kalid Abdulah al Saud, vlasnik Frankela, trkačkog konja šampiona, nedavno je svoje interesovanje za poljoprivredu opisao kao hobi.

Ipak su Farme Džadmonti (Juddmonte) koje on poseduje preko „ofšor“ holding kompanije na kanalskom ostrvu Gernzi dobile 2015. poljoprivredne subvencije od 406.826 funti od čega 379.856 funti iz šeme jednokratnih plaćanja.

Medju prvih 100 po primljenoj sumi je i milijarder Džejms Dajson (James Dyson) koji je bio zagovornik izlaska Britanije iz EU. Dva njegova najveća imanja u okviru Bisvoks farminga (Beeswax Farming) dobila su gotovo milion i po funti.

„Neodrživo je za vladu da brani poljoprivrednu politiku koja omogućava milijarderima da gaje trkačke konje na zemljištu koje subvencionišu poreski obveznici. Jasno je da nakon što napustimo EU pristup poljoprivrednim subvencijama ne može da bude orijentisan prema biznisu“, rekla je Hana Martin (Hannah) iz tima za Bregzit u organizaciji Grinpis Britanija.

„Neki od korisnika tih subvencija uradili su veliki posao za našu prirodnu sredinu, medjutim, neki nisu, i zato nema smisla da se kod isplate najvećih subvencija ne pravi razlika izmedju njih“, dodala je aktivistkinja Grinpisa.

Farme Sandringem (Sandringham), koje su u vlasništvu kraljice, dobile su 557.707 funti dok su farme Grosvenor (Grosvenor) vojvode od Vestminstera primile 437.434 funte. Taj zemljoposednik i milijarder umro je u avgustu a svoje bogatstvo ostavio je sinu.

Farme Persi (Percy), gde je, prema Grinpisu, poljoprivredna proizvodnja u rukama vojvode od Northamberlenda, dobile su 475.031 funtu.

U grupi 20 najvećih korisnika novca iz CAP su i organizacije kao što su Nešenel trast (National Trust), Prirodna Engleska (Natural England) i Kraljevsko društvo za zaštitu ptica (RSPB).

Ukupno je 100 najvećih korisnika poljoprivrednih subvencija u Britaniji u 2015. primilo 87,9 miliona funti od čega 61,2 miliona iz šeme jednokratnih plaćanja u kojoj površina zemljišta u velikoj meri odredjuje visinu granta.

Kako je naveo Grinpis, to je više nego što je plaćeno za ostalih 55.119 korisnika šeme jednokratnih isplata zajedno.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar