U trendu

Subvencije manje zbog zloupotreba

Savetnik premijera Srbije Dragan Glamočić izjavio je danas da su subvencije za poljoprivredu smanjene jer je prošle godine bilo zloupotreba, pošto su pojedini poljoprivrednici parcelisali svoja gazdinstva da bi dobili veće subvencije.

„Ove godine je nemoguće da se to uradi, jer se uzima presek na dan 31. decembar prethodne godine“, rekao je Glamočić za RTS.

Glamočić je dodao da su ljudi koji su bili krivi za ovu meru smenjeni i da Vlada mora odgovorno da se ponaša u okvirima svog budžeta.

Uredbom Vlade Srbije o raspodeli podsticaja u poljoprivredi u 2016. subvencije za ratarsku proizvodnju smanjene su na 4.000 dinara po hektaru, odnosno 2.000 dinara po hektaru biće osnovni podsticaj za biljnu proizvodnju i 2.000 dinara po hektaru regres za djubrivo.

Subvencije za ratarsku proizvodnju po hektaru u 2015. bile su 12.000 dinara, od kojih je 6.000 dinara bilo u novcu, a 6.000 dinara za mineralno djubrivo i gorivo, a pravo na to su imala registrovana gazdinstva najviše za 20 hektara.

On je rekao da će se nakon razgovora sa MMF-om videti da li će doći do povećanja subvencija za ratarsku proizvodnju.

„Ne možemo obećavati ljudima ono što ne može da se ispuni“, kaže Glamočić, koji je i bivši ministar poljoprivrede.

Podsetio je da mera uvedena još 2007, u predizbornoj godini, pod nazivom sto evra po hektaru i da su najveća domaćinstva u Vojvodini povlačila više od 10.000 evra, a gazdinstva u centralnoj Srbiji od  300 do 400 evra.

Prema njegovim rečima, poljoprivreda Srbije mora da bude razvojno orijentisana i Vlada mora da bude jednaka prema svim gradjanima.

„Srbija je povećala sredstva za investicije i svako ko bude hteo da investira 10.000 evra u neke mašine, Srbija će mu dati pet do šest hiljada evra, odnosno više od pola sredstava će dobiti iz budžeta“, rekao je Glamočić.

On je rekao da budžet Ministarstva poljoprivrede jeste smanjen, ali da budžet Uprave za agrarna plaćanja, gde su subvencije, nije smanjen, već je i povećan za pola milijarde dinara.

Premije za mleko, kako navodi, ostale su iste, jer je stočarska proizvodnja sada najviše ugrožena.

Podsticaji u stočarstvu u 2016. kreću se od 60 dinara za roditeljske kokoške do 25.000 dinara po grlu za priplodne mlečne i tovne krave.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar