U trendu

Sve više prevara sa duplim cenama na rafovima

Samo u poslednjoj nedelji je stiglo desetak prijava potrošača protiv trgovaca koji naplaćuju robu po višim cenama od onih koje su istaknute na rafu. Šta se dešava kada kupac odabere proizvod, dođe na kasu kako bi ga platio, a tamo se pojavi druga, uglavnom viša cena? Do situacije koju je doživela većina potrošača dođe zbog toga što se akcijska cena ne skloni čim prođe sniženje ili zbog nenamerne greške, ali postavlja se pitanje po kojoj ceni kupac tada plaća taj artikal.

– Ova praksa je česta poslednjih godina i sve više potrošača se javlja sa prigovorima koji se odnose na različite cene. Bitno je naglasiti da potrošač ima pravo da zahteva da mu roba bude naplaćena po ceni koja je istaknuta (bilo na rafu, u katalogu, veb-prezentaciji i sl.) – kaže Mladen Alfirović, pravnik savetnik Nacionalne organizacije potrošača Srbije.
Navedena prava potrošača, kaže, bliže su definisana Zakonom o oglašavanju i Zakonom o zaštiti potrošača, konkretno – odredbama kojima se reguliše obmanjujuća poslovna praksa.

Po zakonu, „pod obmanjujućom poslovnom praksom smatra se poslovna praksa trgovca kojom navodi ili preti da navede potrošača da donose ekonomsku odluku koju inače ne bi doneo”. Kako? Tako što mu daje netačna obaveštenja i dovede ga u zabludu u pogledu cene ili načina na koji je obračunata.

Alfirović kaže da u slučaju da je na rafu istaknuta jedna cena, a potrošaču na kasi bude obračunata druga, potrošač ima pravo da taj artikal vrati ili da od prodavca zahteva da mu se obračuna ona koja je navedena na polici. Prodavac je, dodaje, dužan da prihvati zahtev potrošača, a u slučaju da odbije, potrošač se može žaliti tržišnoj inspekciji.

U vodećim trgovinskim lancima navode da u takvoj situaciji kupac ima prava da insistira da plati po onoj ceni koja je bila ispisana na rafu. Oni priznaju da se takve greške dešavaju, ali kažu da to nije često. Oni sugerišu kupcima da se u ovakvim slučajevima obavezno žale na kasi i da, ukoliko kasir ne može da reši situaciju, traže poslovođu i požale se njemu.

Trgovci uglavnom tvrde da se u maloprodajnim objektima svakodnevno kontrolišu rafovi kako ne bi došlo do ovakvih propusta, ali da se ipak dešava da kupci naiđu i na ovakve situacije.
– Nekada se dešava da imamo pritužbe potrošača na cenu u rafu. Ponekad se desi da kupci ne vide dobro cenu i u tom slučaju u dogovoru sa potrošačem pravimo nalog za ispravku i vraćamo potrošaču novac. Ako je već došlo do greške u ceni na rafu i u kasi, poslovođa snosi odgovornost, jer je on zadužen za kontrolu. Ako je potrošač video drugu cenu u rafu, on će taj artikal i dobiti po toj ceni, a mi interno dalje rešavamo problem, s tim što fiskalni račun zadržavamo za sebe kako bi se zaštitili od inspekcije – kažu u trgovinama.

(Jelica Antelj, Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.