U trendu

Svetski milijarderi osnivaju fond za čistu energiju

Najbogatiji ljudi iz sveta tehnologije udružiće snage i lansirati globalnu inicijativu za čistu energiju, vrednu više milijardi dolara, namenjenu rešavanju jednog od najvećih globalnih problema današnjice, prenosi potral Recode.net.

Osnivač Majkrosofta Bil Gejts najavio je, tokom prvog dana klimatske konferencije UN u Parizu, osnivanje fonda za čistu energiju, a očekuje se da će mu podršku pružiti osnivač Fejsbuka Mark Zakerberg, osnivač Amazona Džef Bezos, osnivač Alibabe Džek Ma i drugi poslovni lideri, navodi se u novom izveštaju Klajmat vajer.

Iz fonda će se mahom finansirati istraživanje i iskorišćavanje novih izvora energije, a očekuje se da će tokom samita u Parizu vodeće svetske privrede, uključujući SAD, Kinu i Indiju, takođe postići sporazum o investicijama u čistu energiju i smanjenju zavisnosti od fosilnih goriva.

Gejts je u avgustu najavio da će uložiti milijardu dolara sopstvenog bogatstva u čistu energiju, ukazujući da je potrebno udvostručiti ili utrostručiti globalne investicije u solarnu i vetroenergiju.

„Radim sve ovo jer verujem da će narednih nekoliko godina doneti mnoge prekretnice koje će pomoći u borbi protiv klimatskih promena“, napisao je Gejts u svom blogu.

„Rešavanje problema u energetskom sektoru ključan je deo izgradnje boljeg sveta. Nećemo moći da ostvarimo smislen napredak u drugim oblastima, poput obrazovanja i  bližeg povezivanja sveta, bez energetske bezbednosti i stabilne klime. Ipak, napredak ka održivom energetskom sistemu je suviše spor, a trenutni sistem ne ohrabruje inovacije koje bi nam omogućile da brže napredujemo ka cilju“, naveo je Zakerberg na društvenoj mreži Fejsbuk.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar