U trendu

Tajkunske firme upropaštavaju domaće brodarstvo

Udruženje profesionalnih ladjara Srbije ocenilo je danas da uredba o maksimalnoj starosti brodova od 35 godina neće rešiti probleme sa potonućima brodova, već će samo ići u prilog „novonastalim tajkunskim brodarskim firmama“ koje su i lobirale za donošenje takve uredbe.

„Što se sporne uredbe tiče, ona je nastala lobiranjem novonastalih tajkunskih brodarskih firmi kao sredstvo za borbu protiv konkurencije. Tom uredbom, kao i Uredbom o minimalnom broju članova posade i Uredbom o zvanjima u unutrašnjoj plovidbi, uništavamo domaće brodarstvo a neposredno gradimo brodarstvo u Hrvatskoj i Bosni i postajemo sami sebi konkurencija“, navelo je Udruženje.

U saopštenju koje je potpisao predsednik Udruženja, kapetan unutrašnje plovidbe Branislav Vajda dodaje se da nijedna podunavska zemlja nema ograničenja koja su brodarima u Srbiji nametnuta u poslednjih 10 godina, zbog čega pojedini domaći vlasnici brodova rešavaju pitanje egzistencije otvaranjem firmi u Hrvatskoj, Bosni ili Slovačkoj i „pod zastavama tih država i dalje bezbedno plove ostvarujući profit kroz zdravu konkurenciju“.

„Uredba o maksimalnoj starosti brodova onemogućava domaće brodare da uvoze, to jest da kupuju brodove koji su stariji od 35 godina. U svim zemljama se za godište broda uzima godina poslednje rekonstrukcije, a kod nas se uzima godina polaganja kobilice. Na Dunavu i Rajni se mogu videti holandski i nemački brodovi koji su stari preko 80 godina a koji su konstrukcijski i tehnološki bolje opremljeni nego bilo koji naš brod“, piše u saopštenju.

Vajda je naveo da se cena broda starijeg od 40 godina kreće od 100.000 evra pa naviše, a broda do 35 godina od 400.000 evra pa naviše.

„Mi razumemo da je službeni ‘audi’ od 35 godina star i da ga treba zameniti, ali brod od 35 godina, uz redovnu tehničku kontrolu i rekonstrukcije u skladu sa propisima, može da traje minimum još toliko. Smatramo da navedena uredba, osim što je štetna po domaće brodarstvo i privredu, ne rešava sistemske omaške i da donosi dobit samo pojedinim monopolistima“, naveo je Vajda.

On je pozdravio najavu Ministarstva saobraćaja da će brodovi preduzeća „Ivan Milutinović“ biti isključeni iz dalje eksploatacije do rešavanja problema i rekao da je to „solidan pomak“, ali da starost dva broda koja su nedavno potonula nije uzrok nesreće.

„Do tragedije je došlo zbog nefunkcionalnosti sistema. Problem je sistematska nebriga organa zaduženih za izdavanja dozvole za plovidbu, nefunkcionalnost inspekcijskog nadzora, nedovoljna obučenost kadrova i činjenica da nijedna od osnovnih procedura pri obezbedjivanju mesta nesreće nije ispunjena“, naveo je Vajda.

On je još jednom zahvalio službama žandarmerije i policije koje su svoj deo posla na pokušaju spasavanja članova posade odradile profesionalno i požrtvovano.

Brod Beograd 10 preduzeća „Ivan Milutinović“ potonuo je u noći izmedju 2. i 3. novembra na Dunavu kod Smedereva i tada je poginuo mašinista Nikola Kosovac (49), dok se kapetan broda Milan Brzaković (35) vodi kao nestao.

Deset dana kasnije, na Dunavu kod Donjeg Milanovca, prevrnuo se brod Beograd 2, takodje u vlasništvu preduzeća „Ivan Milutinović“, a oba člana posade su preživela nesreću.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.