U trendu

Takmičenje programera u ponudi aplikacija za lakši život u gradovima

Kompanija Telenor pozvala je danas stručnjake u oblasti informacionih tehnologija i mlade programere da se takmiče u ponudi aplikacija za pomoć ljudima koji žive u gradovima u oblasti saobraćaja, prevoza, putovanja i kupovine.

Na predstavljanju takmičenja „Telenor smart siti čelendž Srbija 2016“ (Telenor Smart City Challenge Serbia 2016) u Privrednoj komori Srbije predsednik PKS Marko Čadež je rekao da u Srbiji trenutno ima 2.200 informaciono-tehnoloških kompanija u kojima je zaposleno više od 20.000 ljudi, a koje ostvaruju godišnju dobit od 43 milijarde dinara.

On je naveo da se godišnje u Srbiji otvori oko 200 softverskih kompanija i da je za prvih pet meseci 2016. godine izvoz softverskih usluga bio 216 miliona evra, što je više za 27 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

„Kompanija Telenor je podržala projekat Udruženja BEUM (Belgrade Model European Union) koje je pokrenulo prvo takmičenje namenjeno startap preduzećima i timovima programera da pronadju najbolje rešenje u lokalnim zajednicama koje će putem mobilnih aplikacija u ‘pametnim gradovima’ olakšati život gradjanima“, rekao je Čadež.

Prema njegovim rečima, procenjeno je da će do 2050. godine u gradovima živeti oko sedam milijardi ljudi, što je izazov za mlade programere da se takmiče u idejama kako se se najlakše rešavaju problemi u urbanim sredinama.

„Strategija Telenora je da ponudi priliku mladim ljudima da ostanu u Srbiji i započnu svoj biznis“, rekao je izvršni direktor u toj kompaniji Nemanja Žilović.

On je istakao da je cilj takmičenja da se pronadju ljudi koji će tražiti rešenja za probleme u Srbiji.

Rok za podnošenje prijava je 28. avgusta, a u decembru će biti odabrane tri najbolja tima koji će ući u partnerski odnos sa Telenorom koji postaje vlasnik 10 odsto novoosnovanih kompanija i pomoći će u prodaji aplikacija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar