U trendu

Telenoru preti kazna od 100 miliona evra

Norveškom telekomunikacionom operateru Telenoru preti kazna u visini od 100 miliona evra zbog zloupotrebe dominatne pozicije na tržištu, saopštile su danas norveške vlasti za zaštitu konkurencije.

Kompanija Telenor, čijih se 54 odsto nalazi u vlasništvu norveške države, optužena je za ometanje ulaska treće konkurentske mobilne mreže na tržište Norveške u periodu od 2010. do 2014. godine, prenosi agencija Frans pres.

„Kršenje Zakona o zabrani zloupotrebe dominanatne pozicije je veoma ozbiljno, što potvrduje i kazna od 906 miliona kruna (100 miliona evra)“, izjavio je generalni direktor norveške agencije za zaštitu konkurencije Lars Sorgard.

Norveška je jedna od retkih evropskih zemalja koja ima samo dve telekomunikacione mreže – Telenor i švedsku Teliju.

Ulazak treće mreže je, kako poručuju iz te agencije, od ključnog značaja za povećanje konkurencije i garantovanje dobrih mobilnih usluga po najnižim mogućim cenama.

Telenor je optužen i da je pristup svojoj mreži učinio preskupim, kao i za sklapanje ekskluzivnih ugovora sa četiri mobilna operatera, čime su umanjene šanse konkurencije u privlačenju klijenata.

Telenor ima rok do 1. marta 2017. godine da uloži žalbu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar