U trendu

Toksična još tri proizvoda dečije hrane

Nedozvoljene količine pesticida nadjene su u još tri proizvoda dečije hrane „Juvitana“, prenela je večeras Radio-televizija Srbije.

Po rečima doktora Srdje Jankovića iz Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj ulici u Beogradu, „prag stvarno toksične doze znatno je viši nego što je dozvoljeno“, te taj slučaj „treba shvatiti ozbiljno“.

Inspekcija Ministarstva zdravlja Srbije je počela kontrolu povlačenja iz prodaje spornih proizvoda Juvitane, izjavio je danas pomoćnik ministra zadužen za inspekcijske poslove Zoran Panajotović.

Ministarstvo zdravlja juče je objavilo da je još osam proizvoda Juvitane, iz fabrike u Indjiji, zdravstveno neispravno, jer je u njima nadjen veći broj pesticida.

Pre toga, to ministarstvo je 8. novembra objavilo je da se sumnja u zdravstvenu ispravnost sedam vrsta Juvitana kašica za decu koje bi mogle biti rizične po zdravlje jer u njima ima presticida.

Nakon toga, fabrika dečje hrane Juvitana u Indjiji obustavila je proizvodnju i saopštila da će zabrana proizvodnje trajati dok akreditovane laboratorije ne ispitaju zdravstvenu ispravnost sirovina i gotovih proizvoda na lageru u fabrici.

U saopštenju kompanije Svislajon Takovo navodi se da, ukoliko nalaz Ministarstva zdravlja bude tačan, biće uništene zalihe spornih proizvoda, a fabrika u Indjiji biće trajno zatvorena.

Ta kompanija je naglasila i da neće dozvoliti gašenje svog najjačeg brenda u proizvodnji dečije hrane i da će fabrika biti izmeštena tamo gde na tržištu budu obezbedjene zdravstveno ispravne sirovine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar