U trendu

Trg Slavija nakon rekonstrukcije bez podzemnih prolaza

Odbornici Skupštine Beograda usvojili su juče plan rekonstrukcije Trga Slavija, prema kojem neće biti podzemnih prolaza.

Kako je novinarima objasnio gradonačelnik Beograda Siniša Mali, podzemni prolazi su izbačeni iz plana, jer su bili „predmet najveće kritike Beograđana“.

„Mi smo za razliku od prethodne gradske vlasti slušali građane. Kada je izašao prvi projekat sređivanja Trga, on je u sebi sadržao podzemne tunele koji su bili predmet najveće kritike građana Beograda – da će biti uski, klaustrofobični, da će se plašiti da prolaze njima i mi smo te komentare i zahteve usvojili“, kazao je Mali.

On je dodao da je na osnovu komentara građana izmenjen projekat, tako da su pešački prolazi malo pomereni ka ulicama, a ne ka samom Trgu.

„To će rasteretiti taj trg i omogućiti ono što je nama cilj, a to je da smanjimo vreme čekanja vozila koja će prolaziti kroz trg i da izađemo u susret građanima“, rekao je gradonačelnik.

Odbornik Demokratske stranke Balša Božović ocenio je da će se Trg Slavija vrlo brzo pretvoriti u naselje Vojvode Stepe gde se, kako je naveo, ništa ne radi.

„Slavija se gradi bez podzemnih prolaza što obesmišljava ceo jedan projekat koji je nastao za vreme Demokratske stranke. U gradu Beogradu koji je nekada bio centar jugoistočne Evrope apsolutno se ne radi ništa, osim nekoliko semafora i nastrešnica za bicikle, što nije dovoljno i to nije ono što su obećavali čelnici“, naveo je Božović.

U planu se navodi da je cilj stvaranje osnova za rekonstrukciju i uređenje Trga do realizacije metro stanice i javne garaže, koje će biti predmet drugog planskog dokumenta.

Granica plana obuhvata deo teritorije opština Vračar i Savski venac, odnosno ulice Kralja Milutina, Kralja Milana, Beogradske, Trga Slavija i Nemanjine.

Novac za rekonstrukciju Trga je zajam Evropske banke za obnovu i razvoj.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.