U trendu

U 145 samouprava odredjen maksimalan broj zaposlenih

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Srbije Kori Udovički danas je kazala da je 145 lokalnih samouprva odredilo maksimalan broj zaposlenih i u velikoj meri pripremilo sistematizaciju radnih mesta.

„To je veliki posao, ali nisam spremna da govorim o detaljima i o brojkama“, rekla je Udovički novinarima.

Ona nije želela da kaže da li je neka od lokalnih samouprava počela da deli otkaze radnicima koji su višak.

Dodala je da je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave angažovalo dodatne radnike za obradu zahteva za otpremnine zaposlenih u javnom sektoru koji će dobiti otkaz.
 
Udovički je rekla da je zadovoljna „tempom i ozbiljnošću sa kojima se pristupa racionalizaciji broja zaposlenih u javnom sektoru bez obzira što je predizborno vreme“.

„Pregovara se sa jednom organizacijom koja će pratiti sprovodjenje programa racionalizacija broja zaposlenih u javnom sektoru kako bi ga učinila razumljivim i da se ne stvaraju zabune u javnosti“, kazala je ministarka.

Kako je istakla, nisu promenjeni ciljevi te racionalizacije, iako se kasni u njenom spovodjenju.

Po programu koji Srbija ima sa Medjunarodnim monetarnim fondom iz javnog sektora je do 8. februara ove godine trebalo da ode 14.500 zaposlenih, od toga više od 8.000 u republičkim organima, oko 6.000 u lokalnim samoupravama i 250 u Vojvodini.

Procene su da u oko 30 odsto lokalnih samouprava u Srbiji nema viška zaposlenih.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.