U trendu

U 2015. proizvedeno 35,6 milijardi kilovat sati struje

Elektroprivreda Srbije (EPS) proizvela je u 2015. godini 35,6 milijardi kilovat-sati električne energije, što je za 3,6 milijardi kilovat-sati više nego u 2014. godine, saopštilo je danas to preduzeće.

„Termoelektrane EPS oborile su 25. decembra dnevni rekord u proizvodnji električne energije iz uglja i proizvele su 93,28 miliona kilovat-sati. Premašen je dnevni proizvodni plan za devet odsto. U novogodišnjoj noći u Srbiji je utrošeno 116,6 miliona kilovat-sati“, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se navodi da je snabdevanje gradjana i privrede strujom stabilno i da se proizvodnjom električne energije iz uglja i termoelektrana nadoknadjuje manjak iz hidroelektrana.

Kako se navodi, EPS je u 2015. godini proizveo 37 miliona tona uglja, od čega je 28,7 miliona tona proizvedeno u Rudarskom basenu „Kolubara“, a 8,4 miliona tona u okviru „Termoelektrana-kopova Kostolac“.

„Ovaj rezultat je odličan s obzirom posledice vremenskih nepogoda sa kojima je rudarski sektor bio suočen tokom 2015. godine. Najzaslužniji za brzo i efikasno saniranje posledica katastrofalnih poplava iz 2014. godine su stručni, vredni i iskusni zaposleni“, navodi se u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.