U trendu

U 2015. rast kupovine na lizing 6,2 odsto

Ukupna vrednost ugovora o lizingu preduzeća i gradjana u Srbiji zaključenih u 2015. godini iznosila je 297 miliona evra, što je za 6,2 odsto više više nego 2014. godine, saopštila je danas Asocijacija lizing kompanija Srbije.

To je, kako je istaknuto, najveća stopa rasta kupovine na lizing od 2008. godine.

U nabavci putničkih vozila putem lizinga rast je iznosio 16,6 miliona evra, tako da je vrednost novozaključenih ugovora iznosila 118 miliona evra.

Finansiranje nabavke komercijalnih, teretnih i ostalih vozila imalo je rast od 9,3 miliona evra, tako da je vrednost novih ugovora na kraju prošle godine iznosila 106,4 miliona evra, dok je nabavka mašina i opreme, i nekretnina, finansirana sa 61,2, odnosno 11,6 miliona evra.

Najveći korisnici lizinga u Srbiji bila su preduzeća, pre svega ona koja posluju u delatnosti saobraćaja i informisanja, trgovine na veliko i malo, kao i preradjivačke industrije. Slede gradjevinska preduzeća, kao i preduzeća iz oblasti poljoprivrede i šumarstva.

„Učešće lizinga u ukupnom finansiranju nabavke novih putničkih i lakih komercijalnih vozila je 31 odsto, što znači da gotovo trećina vozila u Srbiji bude nabavljena na ovaj način, odnosno finansirana je putem lizinga“, kazala je generalna sekretarka Asocijacije lizing kompanija Srbije Teodora Milenković.Ona je dodala da bi lizing industriju u narednom periodu trebalo dodatno da osnaži i izmena Zakona o finansijskom lizingu, koja se očekuje do kraja godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar