U trendu

U ekonomskom programu buduće vlade ništa novo

Sručnjaci su danas procenili da je ekonomski program buduće vlade Srbije koji je najavio mandatar Aleksandar Vučić nastavak dosadašnje politike u kojoj ima mnogo obećanja, ali je pitanje da li će najavljene mere biti realizovane.

Ekonomista Danilo Šuković ocenio je da je Vučić u ekspozeu u Skupštini Srbije tvrdio da će se ekonomska stabilnost zemlje i dalje održavati niskim penzijama i platama u javnom sektoru.

On je agenciji Beta kazao da u ekonomskom programu buduće vlade nema ništa novo i da on ima mnoge nedostatke, medju kojima je najvažnije da nema najava poboljšanja rada institucija i jačanja infrastrukture Srbije, što je važno za ekonomski oporavak i razvoj Srbije.

„Ekonomski program buduće vlade je dosta uopšten. U njemu nema ništa novo, već je nastavak stare politike“, kazao je Šuković naglasivši da država treba više da se bavi radom institucija, a ne raspodelom para i privlačenjem investitora po nekoj neprihvatljivoj ceni za cenu rada koja je ponižavajuća.

On je istakao i da investitori dolaze ako se uvere da postoje uslovi za dugoročno investiranje i da mogu da ostvare dobit, a to se može postići samo ako se poštuju zakoni tržišta, odnosno ako se jača tržište i ako sudovi dobro rade, a ako toga nema subvencije koje se daju biće zloupotrebljene.

Vlasnik industrije mesa „Matijević“ Petar Matijević kazao je agenciji Beta da je novi ekonomski program vlade Srbije dobar, ali da je ključno pitanje kako će se on sprovesti u praksi.

On je naglasio da je deo koji se tiče poljoprivrede dobar, jer su na mere koje će preduzimati nova vlada u narednom periodu ukazivali i poljoprivrednici i ljudi iz struke.

„Ekonomski program je teorijski odličan, sad ostaje da svaki ministar u svojoj nadležnosti ostvari ono što je predvidjeno“, naglasio je Matijević.

Konsultant Mreže za poslovnu podršku Dragoljub Rajić ocenio je da ekonomski program buduće vlade Srbije obećava, ali da je ključno pitanje da li će se te reforme sprovesti na pravi način.

On je agenciji Beta kazao da ne sme da se dozvoli da se neke dobre ideje na papiru, pod uticajem nekih interesnih gripa, izokrenu i izmene u praksi, jer se time neće postići željeni rezultati.

„Nužno je da reforme sprovodu profesionalci koji poznaju situaciju u privredi i da javnost bude prisutna. Važna je transparentnost kako se ne bi podmetala rešenja koja su u interesu neke manjine ili nekih interesnih grupa, a ne u interesu privrednog razvoja“, naglasio je Rajić i dodao da je to bilo obeležje prethodne vlade Srbije.

Prema njegovim rečima, delotvornost ekonomskog programa će zavisiti od toga koliko će sami ministri i premijer moći da se posvete rešavanju odredjenih pitanja i da intervenišu u odredjenim situacijama, jer „na nižem nivou sistem ne funkcioniše dobro i stalno traži intervenciju nekog sa više pozicije i zato su reforme spore“.

On je istakao da mora u narednom periodu da se nastavi sa poboljšanjem poslovne klime i da se se smanje opterećenja privrede, pojednostave uslovi poslovanja, a pre sve završi reforma obrazovnog, penzionog i zdravstvenog sistema.

„Uslovi poslovanja moraju da budu jednostavniji i pregledniji, jer to traže i investitori. Drugi važan faktor je sigurnost, jer u Srbiji privatan kapital još nije dovoljno zaštićen. Sudski sistem je previše spor i ne uliva poverenje“, kazao je on.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar