U trendu

U julu počinje rešavanje viška zaposlenih

Vlada će u julu početi da sprovodi programe za rešavanje viška zaposlenih, a predlog zakona o maksimalnom broju zaposlenih u javnom sektoru bi rebalo da usvoji vlada, stoji u vladinom Pismu o namerama upućenom MMF-u.

„U julu 2015. počećemo da sprovodimo ciljane programe za rešavanje viška zaposlenih, a sve kako bismo postigli uštedu u godišnjoj masi zarada jednaku uštedi ostvarenoj smanjenjem broja zaposlenih u konsolidovanom sektoru države za pet procenata“, piše u dokumentu koji je objavljen na sajtu Vlade Srbije.

U Pismu se navodi da će vlada tokom ove godine nastaviti da primenjuje pravilo po kome se na svakih pet oslobođenih radnih mesta može uposliti jedna osoba.

Nacrt zakona o platama koji će utvrditi princip jednake zarade za istu vrstu poslova u svim sektorima trebalo bi da stupi na snagu u septembru.

„Svakom zaposlenom u konsolidovanom setoru države će biti dodeljen „hipotetički“ platni razred unutar novog sistema zarada, a rok i modaliteti za prelazak na nov sistem biće određeni tokom 2015. godine“, navodi se u Pismu o namerama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.