U trendu

U Sloveniji sve više hrane iz Hrvatske

U Sloveniji je na policama trgovina sve više hrane iz Hrvatske, koja je postala i vlasnički jaka u prehrambenim predzećima i trgovini u toj zemlji.

Uvoz prehrambenih proizvoda iz Hrvatske je prošle godine povećan za 49,5 odsto, a susedna država se sa Austrijom, Nemačkom i Italijom nalazi na četvrtom mestu slovenačkog uvoza hrane.

Agrarni ekonomist Aleš Kuhar smatra da su tome doprinele i vlasničke promene u slovenačkim prehrambenim preduzećima i trgovini.

„Ulaskom Hrvatske u EU 2013. i preuzimanjem Merkatora prošle godine desile su se ozbiljne strukturne promene“, rekao je on i naveo da se u poslednjoj godini povećao uvoz svežeg mesa za četiri puta. Uvoz proizvoda od mesa i ribe je za 23 odsto viši, uvoz mleka i mlečnih proizvoda veći je za 25 odsto, a uvoz šećera dva ili tri puta veći nego prošle godine.

Kuhar pritom navodi da hrvatska prehrambena industrija u proseku veoma zaostaje za slovenačkom približno onoliko koliko slovenačka zaostaje za evropskom. Hrvatska, medjutim, ima uspostavljene veoma snažne sisteme kao što je Agrokor, koji je preuzeo Merkator.

On je međutim i upozorio da Hrvatska ne spada medju države poznate po trgovini svnjskim mesom, pa je pitanje odakle je to meso i ne radi li se o reeksportu zamrznutog mesa sa kojeg je „slučajno“ otpala etiketa o zemlji porekla.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.