U trendu

U Srbiji 1,5 miliona nelegalnih objekata

Ministarka gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da u Srbiji ima 1,5 miliona nelegalno izgradjenih objekata i da je cilj Predloga zakona o ozakonjenju objekata da smanji cenu, ali i administraciju legalizacije tih objekata.

Ministarka je dodala i da će sve što bude izgradjeno bez gradjevinske dozvole nakon usvajanja novog zakona biti srušeno.

Obrazlažući predloženi zakon u Skupštini Srbije, Zorana Mihajlović je rekla da je svaka treća zgrada u Srbiji nelegalno izgradjena i da je cilj zakona da gradjani konačno imaju papir o onome što su izgradili i u čemu žive.

Ona je rekla da više od 85 odsto nelegalnih objekata u Srbiji čine porodične kuće i stanovi koji su gradjeni prethodnih 18 godina.

Država će ovim pitanjem rešiti svojinsku evidenciju na teritoriji Srbije i omogućiti gradjanima da imaju svoje vlasničke papire, rekla je ministarka.Ona je navela da će se tim zakonom ostvariti prihod od 10 milijardi dinara i da će 60 odsto biti dato lokalnim samoupravama da ulože u infrastrukturu.

Prema njenim rečima, predlogom zakona taksa za legalizaciju se značajno smanjuje, i za objekte do sto metara kvadratnih iznosiće 5.000 dinara, u svakom gradu.

Taksa za objekte do 200 metara kvadratnih biće 15.000 dinara, do 300 metara kvadratnih 20.000 dinara, a za objekte veće od 300 metara kvadratnih 50.000 dinara, dodala je ministarka.

Ona je rekla da će svi koji su predali zahteve za legalizaciju, a ima ih 750.000, moći kada zakon bude usvojen, da krenu u proceduru ozakonjenja tako što će samo platiti taksu, a drugih 750.000 koji nisu predali nijedan dokument, moraće pored takse da podnesu i izveštaj o zatečenom stanju objekta.

Zorana Mihajlović je rekla da zakon stupa na snagu osam dana od objavljivanja u Službenom glasniku i da, s obzirom da nema podzakonskih akata, može odmah da se sprovede u praksi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.