U trendu

U Vladi nije razgovarano o otpuĆĄtanju u Fijatu

Ministarka za drĆŸavnu upravu i lokalnu samoupravu Kori Udovički rekla je danas da u Vladi joĆĄ nije razgovarano o najavljenom ukidanju treće smene u Fijatovoj fabrici automobila u Kragujevcu i otpuĆĄtanju radnika.

„Time se za sada bavi Ministarstvo privrede“, kratko je odgovorila Udovički na pitanje novinara u Kragujevcu ĆĄta će Vlada Srbije preduzeti kao vlasnik 33 odsto kapitala u italijansko-srpskoj kompaniji Fijat Krajsler automobili (FCA Srbija).

Gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić je novinarima rekao da je vesti iz Fijata najgora koju je čuo za godinu i po dana koliko je na toj funkciji.

„NaĆŸalost, tako neĆĄto smo i očekivali. U poslednje dve godine se govori o tome i zaposleni u Fijatu najbolje znaju koliko su pauza pravili u poslovanju, kada je isključivana po jedna smena, kada su bili i po tri, četiri dana na nekakvoj vrsti prinudnog odmora zato ĆĄto nije bilo dovoljno posla, zapravo nije bilo dovoljno prodaje“, rekao je Nikolić.

On je naveo da je stanje na trĆŸiĆĄtu takvo da se slaba potraĆŸnja za model automobila koji se proizvodi u Kragujevcu.

Po njegovim rečima, ukidanje treće smene pogodiće ne samo zaposlene u fabrici FCA koji ostaju bez posla i njihove porodice, nego i budĆŸet grada čiji su prihodi od porez na zarade radnika te fabike oko 40 miliona dinara mesečno.

Nikolić je kazao da je cilj lokalne vlasti da u Kragujevac dovede viơe malih investitora, kako bi se sprečilo da zbog promene načina poslovanja jednog investitora veliki broj ljudi bude nezaposlen.

„To je strategija kojom ćemo se baviti čim budemo stavili u pogon novu industrijsku zonu“, rekao je Nikolić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.