U trendu

Učinićemo sve da smanjimo rizike poslovanja preduzetnika

Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković izjavila je danas da će centralna banka učiniti sve kako bi pomogla preduzetnicima da započnu svoj posao i smanje rizike poslovanja.

„NBS i ja kao guverner stvorićemo vam stabilne uslove poslovanja bez straha od promene cene preko noći a kursne razlike će biti takve da vi budete na dobitku a neki drugi na gubitku kao i da vam plata ne bude obezvredjena“, rekla je ona na regionalnoj konferenciji o ženskom preduzetništvu.

Tabaković je kazala da čovek u sebi mora da ima rizik izazova koji mora da prihvati kako bi se upustio u poslovne vode dodavši da ona za to nije imala dara.

„Nije vazno da li ćete biti na naslovnim strancima nekih novina već je važno da vi znate da ste na pravom putu gde niste nikoga zgazili a ta radost će onda biti prava“, rekla je ona.

Tabaković je dodala i da su u NBS, koja je jedna od vodećih društveno odgovornih i rodno ravnopravnih kompanija, 55,5 odsto zaposlenih žene od kojih je 57 odsto na rukovodećim pozicijama.

Direktorka beogrdskog preduzeća Vivex trading Vesna Pucar Grubor istakla je da ima pozitivih pomaka u finansiranju malih i srednjih preduzeća u Srbiji, ali da je ključno pitanje kako da se malo preduzeće razvije u srednje.

„Malo preduzece nema potencijal da uzme kredite i postane veliko“, rekla je ona i dodala da su potrebni dodatni modeli finansiranja.

Od velikog znakaja za razvoj ženskog preduzetnistva, kako je ocenila, bilo bi formiranje garantnog fonda, jer žene često nemaju dovoljno imovine za garanciju kredita.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.