U trendu

Udruženje poljoprivrednika traži smenu ministarke

Udruženje poljoprivrednika „Klub 100P plus“ zatražilo je danas da se iz skupštinske procedure povuče Predlog Zakona o izmenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu i zahtevalo hitnu smenu ministarke poljoprivrede Snežane Bogosavljević Bošković.

To udruženje je u saopštenju ocenilo da je takvim predlogom zakona ministarka „dokazala da ne brine o poljoprivrednim proizvodjačima“ i najavilo da će radikalizovati proteste, ukoliko njihovi zahtevi ne budu ispunjeni.

„Nećemo dozvoliti da nam otmete dedovinu i da nas lišite osnovnog sredstva za rad, koje nam je i Ustavom zagarantovano. Uloga ministra poljoprivrede je da štiti domaća registrovana poljoprivredna gazdinstva, a ne da favorizuje tajkune i takozvane investitore“, navodi se u saopštenju.

Udruženje poljoprivrednika „Klub 100P plus“ zatražilo je da se zakon povuče iz procedure i da u izradi novog učestvuju i oni na koje se taj zakon direktno odnosi, odnosno mali i srednji poljoprivredni proizvođači.

„Tvrdimo da su udruženja poljoprivrednika koja su učestvovala u donošenju ovog predloga i na koje se ministarstvo poziva, u stvari udruženja bezemljaša i ljudi koji nisu poljoprivredni proizvođači“, navodi se u saopštenju.

To udruženje je optužilo ministarku da se oglušila na njihovo insistiranje da pokaže neobrađeno poljoprivredno zemljište u Vojvodini, za koje je tvrdila da postoji.

„Tvrdimo da takvog poljoprivrednog zemljišta u Vojvodini nema. Kada je o uzurpiranom poljoprivrednom zemljištu reč, uzurpatori su poznati i ministarstvu i lokalnim samoupravama u čijim upravama sede, i to su u 90 odsto slučajeva članovi vladajuće koalicije“, navodi se u saopštenju.

„Klub 100P plus“ je ocenio da će, ukoliko zakon bude usvojen, porodična poljoprivredna gazdinstva „biti u potpunosti uništena i doći će do potpunog odumiranja sela, a naročito u Vojvodini, gde se i nalazi 90 odsto obradivog državnog zemljišta“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.