U trendu

Ukrajina 10. januara uvodi embargo na proizvode iz Rusije?

Ukrajinske vlasti su saopštile da bi već narednog meseca mogle uvesti zabranu na uvoz niza proizvoda iz Rusije – od hrane za pse do lokomotiva – kao kontrameru zbog ruskog suspendovanja zone slobodne trgovine sa Kijevom, javlja agencija Rojters.

Na listi, koju je predstavilo ukrajinsko ministarstvo finansija, nalaze se proizvodi kao što su meso i mesne prerađevine, hrana za bebe, čokolada, riba, sir, kafa, pivo, cigarete, alkohol, herbicidi, pa čak i lokomotive, navodi britanska agencija.

Ministarstvo je predložilo da zabrana uvoza proizvoda iz Rusije stupi na snagu od 10. januara „kao odgovor na akcije Ruske Federacije“, ali je na ukrajinskoj vladi da tek odobri ovu listu.

Trgovinski spor između dve zemlje je eskalirao, nakon što je Rusija ukinula zonu slobodne trgovine sa Ukrajinom, navodeći kao razlog „vanredne okolonosti koje pogađaju interese i ekonomsku bezbednost Rusije“, čime je, kako ocenjuje Rojters, aludirano na trgovinski pakt koji je zvanični Kijev sklopio sa Evropskom unijom, i koji od 1. januara stupa na snagu.

Taj sporazum bi, prema tvrdnjama Moskve, mogao dovesti do toga da rusko tržište bude preplavljeno evropskim proizvodima, što bi njen izvoz u Ukrajinu učinilo manje konkurentnim.

Istovremeno, ruska vlada je danas usvojila listu različitih aktivnosti koje će od 1. januara 2016. godine biti zabranjene organizacijama koje su pod kontrolom Turske, kao i organizacijama koje kontrolišu turski građani, javlja ruska agencija Tas.

Prema saopštenju ruske vlade, na listi zabranjenih aktivnosti su izgradnja zgrada, poslovi inženjerskih struktura, specijalizovanih građevinskih radova, zatim radovi u oblasti arhitekture, dizajna i inženjeringa, tehničkog testiranja, istraživanja i analize.

Biće zabranjene i aktivnosti turskih turističkih agencija, zatim aktivnosti hotela i drugih mesta za privremeni boravak, kao i usluge povezane za potrebama države i opština.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.