U trendu

Uskoro nacionalna laboratorija za ispitivanje kvaliteta mleka

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije Branislav Nedimović najavio je da će u najskorijem periodu, u narednih nekoliko meseci, u Srbiji početi da radi nacionalna laboratorija za ispitivanje kvaliteta mleka.

On je u intervjuu za dnevni list Politika rekao da će tako mlekari u Srbiji konačno imati nezavisnu i objektivnu ocenu svojih proizvoda, čime će dobiti najbolju moguću cenu.

„U proteklom periodu često smo gledali proizvodjače mleka nezadovoljne zbog, kako su isticali, nepravedne otkupne cene mleka. Naime, kvalitet njihovog mleka proveravale su mlekare koje su ga i otkupljivale, što je, složićete se, svojevrstan sukob interesa“, naveo je Nedimović.

Na pitanje da li i dalje postoji interesovanje nemačkog Tenisa za tržište Srbije i da ako Tenis može da proizvede pola miliona tovljenika godišnje, da li postoji analiza koja bi pokazala koliko mogu registrovana gazdinstva u Srbiji da proizvedu tovljenih svinja godišnje, ako bi imala uslove koje sad nemaju, Nedimović je rekao da će o tome biti više reči u narednim mesecima.

„U ovom trenutku, važno je da će investicije poput Tenisa, izmedju ostalog, za rezultat imati i formiranje reprocentara gde će se uzgajati svinje vrhunskog kvaliteta. Za nas će veoma važan biti i kooperantski odnos koji će Tenis razviti sa svim zainteresovanim farmerima na principu uslužnog tova“, rekao je ministar.

Nedimović je dodao da će se time znatno povećati broj kvalitetnih tovljenika i započeti obnova stočnog fonda Srbije koji godinama unazad beleži pad.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.