U trendu

Uskoro predlog sporazuma o slobodnoj trgovini sa zemljama EAU

Ministar trgovine Rasim Ljajić izjavio je danas da očekuje da će Srbija uskoro dobiti predlog sporazuma o slobodnoj trgovini sa pet zemalja Evroazijske unije.

On je novinarima u Turističkoj organizaciji Srbije rekao da veruje da će posle toga početi pregovori o završetu teksta tog sporazuma, ali nije mogao da precizira koliko će to trajati i kada će biti završeni.

„Cilj je da zadržimo postojeći nivo liberalizacije trgovinskog režima koji smo imali sa Rusijom, Belorusijom i Kazahstanom, zato što je 99 odsto roba na tom režimu. Drugi cilj je da se to proširi na Fijat i još neke proizvode, kao što je sir, šećer, cigarete i vino“, istakao je Ljajić.

Kako je objasnio, nije realno da se postigne dogovor za šećer, cigarete i vino, jer Rusija štiti svoju proizvodnju, ali Fijat je realan, kao i odredjene vrste sira.

On je rekao i da u ovom trenutku ovakvi sporazumi nemaju nikakav efekat na sporazume koje Srbija ima sa Evropskom unijom.

„Ti sporazumi nisu u koliziji sa sporazumima koje imamo sa EU“, rekao je Ljajić.

Predsednici pet država koje čine Evroazijsku ekonomsku uniju odlučili su da počnu pregovore sa Srbijom o formiranju zajedničke zone slobodne trgovine.  Uniju čine Rusija, Belorusija, Kazahstan, Jermenija i Kirgizija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar