U trendu

Uskoro rekonstrukcija Brankovog mosta

Gradski menadžer Goran Vesić izjavio je da će uskoro početi rekonstrukcija Brankovog mosta, istakavši da će Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju u naredne tri nedelje raspisati javnu nabavku tim povodom.

Vesić je precizirao da će u tom periodu biti raspisana javna nabavka za rekonstrukciju dela Brankovog mosta i pešačke staze, čija je vrednost 320 miliona dinara, a da će nakon toga uslediti rekonstrukcija.

„Svestan sam da to već dugo traje, ali mi smo od inspekcije dobili nalog da se zabrani kretanje pešaka tom stazom i to je moralo da se poštuje jer je u pitanju bezbednost. Ispostavilo se da da nije samo problem staza već i neki delovi mosta ispod staze, a to je podrazumvalo nove projekte i vreme“, rekao je Vesić.

On je dodao da je sada sve gotovo i da se očekuje raspisivanje tendera, a po završetku tenderske procedure za mesec i po do dva da počnu radovi.

Govoreći o potrebi premeštanja okretnica iz centra grada, Vesić je rekao da one treba da budu izmeštene jer se stvaraju nepotrebne gužve, ali i iz ekoloških razloga. Naveo je da će se izmestiti okretnica sa Trga republike, Studentskog trga i u budućnosti okretnica sa Zelenog venca. One će se, kako je rekao, nalaziti kod Ušća, a jedna se već radi u Ulici Vladimira Popovića.

Okretnica sa Studenstkog trga ide u Dunavsku ulicu, trolejbusi će normalno saobraćati, samo će okretanje biti van centra, objasnio je Vesić.

„Na Studentskom trgu će biti izgrađena velika podzemna garaža za koju smo dobili građevinsku dozvolu, a Vasina ulica će biti Ulica kulture i biće popločana, dok će ispred Filozofskog fakulteta biti novi plato odakle će se ulaziti u Akademski park“, rekao je gradski menadžer.

Gradski menadžer je rekao da je Grad Beograd inicirao promenu Zakona o stanovanju zbog svakodnevnih pritužbi građana na neodržavanje stambenih zgrada. Prema ovom zakonu biće obavezno formiranje skupštine stanara, čija je procedura sada pojednostavljena, osim zgrada koje imaju manje od pet stanova, gde će biti obavezan upravitelj.

Ukoliko u zgradama ne bude formirana skupština stanara, lokalna samouprava će im postaviti prinudnog upravnika, rekao je Vesić.

Kada je u pitanju taksi prevoz, Grad Beograd je u saradnji sa Vladom Srbije formirao radnu grupu koja se bavi donošenjem zakona o taksi prevozu.

„Donošnjem zakona iskoreniće se problem divljih taksista, a taksisti će imati licence koje mogu da izgube ako ne poštuju pravila. Grad će preko gps-a moći da evidentira kuda voze, po kojoj tarifi, a možda je najvažnije što će ovim zakonom taksista postati zanimanje“, rekao je Vesić.

Očekujem da će taksisti biti zadovoljni, ali i građani, što je i cilj ovog zakona, istakao je gradski menadžer.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.