U trendu

Varufakis predložio da ECB otplati grčki dug MMF-u

Grčki ministar finansija Janis Varufakis predložio je večeras u Briselu da Evropska centralna banka (ECB) plati direktno Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) 1,9 milijardi evra što bi pokrilo grčki dug MMF-u od 1,5 milijardi evra koji treba da vrati do 30. juna.
„ECB nam duguje 1,9 milijardi evra. Neka to da MMF-u“, rekao je Varufakis ne navodeći druge detalje pre odlaska iz Brisela gde je održan sastanak ministara finansija evrozone o grčkoj krizi.

Predlog kreditora, koji je u petak odbila vlada u Atini, predviđao je hitnu isplatu od 1,8 milijardi evra Grčkoj, novca koji dolazi od kamata ostvarenih 2014. godine od programa SMP (Securities Market Program) ECB-a.

Varufakis je rekao da će Grčka nastaviti da se bori za sporazum s kreditorima do utorka, kada joj preti bankrot i izlazak iz evrozone, ako ne bude imala novca da za otplatu duga.

ECB je saopštila večeras da će najverovatnije sutra održati sastanak o uslovima dalje finansijske pomoći grčkim bankama putem mehanizma hitne pomoći koji je na snazi nekoliko meseci.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.