U trendu

Veća konkurentnost cementne industrije

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež izjavio je danas da je cementnu industriju spasio i značajno povećao njenu konkurentnost Zakon o upravljanju otpadom, koji je omogućio korišćenje otpada kao sirovine za dalju preradu izvora energije.

Kako se navodi u saopštenju, on je prilikom posete cementari CRH Srbija u Popovcu kazao da se u narednom periodu očekuje donošenje pratećih propisa, kako bi se obezbedilo „dosledno sprovodjenje“ zakonskih rešenja i sprečila različita tumačenja inspekcijskih organa.

„Privredna komora Srbije o tome će razgovarati i sa nadležnim inspekcijama. Naš posao je da budemo efikasan servis privredi,  kako bismo kompanijama omogućili da nesmetano rade ono što najbolje znaju – da proizvode, zapošljavaju ljude i stvaraju profit“, rekao je Čadež.

Prema njegovim rečima, budući da je cementara zainteresovana i za korišćenje bakarne šljake iz borskog rudnika, o toj mogućnosti će se razgovarati sa nadležnim ministarstvima.

„Zalihe bakarne šljake su velike, godinama se talože, a mogu da budu itekako dobro iskorišćene u preradi i doprinesu dodatnom smanjenju troškova proizvodnje“, rekao je Čadež i dodao da je za prvih šest meseci ove godine CRH povećao iskorišćenost svojih kapaciteta, što ukazuje na oporavak gradjevinske industrije.

Direktor CRH Srbija Frederik Obe izrazio je nadu da će saradnja sa PKS biti još intenzivnija, jer Komora ima značajnu ulogu u javnom, privrednom i ekonomskom životu Srbije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar