U trendu

Većina institucija nema sistem finansijskog upravljanja

Predsednik Državne revizorske institucije (DRI) Radoslav Sretenović je upozorio da većina institucija u Srbiji nema uspostavljen sistem finansijskog upravljanja, kontrolu i internu reviziju.

„Upravo te dve stvari bi trebalo da budu prva brana od neracionalnog i nezakonitog trošenja javnih sredstava. Budžetski korisnici i dalje ne poštuju mnoge zakone, pa ni one najosnovnije – o budžetu, računovodstvu, javnim nabavkama, platama u državnim organima i javnim službama“, rekao je Sretenović u intervjuu za Politiku.

On je potvrdio da DRI uglavnom nema teškoća u pribavljanju dokumentacije od budžetskih korisnika čije finansijske izveštaje kontroliše.

„Igleda da su svi svesni da revizorima moraju da daju dokumentaciju. Čak i tajne podatke. Bilo je nekih institucija koje su pokušale sa opstrukcijama, ali smo to uspešno rešili“, kazao je Sretenović.

Kako je istakao, bilo je slučajeva da kontrolisani budžetski korisnici nisu postupili po preporukama DRI i nisu otklonili nepravilnosti.

„Jedan od primera je predsednik opšine Smederevska Palanka, Obavestili smo lokalnu skupštinu o teškom kršenju obaveza dobrog poslovanja i uputili zahtev za njegovo razrešenje, ali je njemu ta ista skupština izglasala poverenje. Obavestili smo Narodnu skupštinu, ali do sada nismo dobili nikakvu infromaciju. Taj čovek je i dalje akuelni predsednik opštine“, kazao je Sretenović.

Po njegovim rečima, nije bilo intervencija „s vraha vlasti“ da se rezultati neke revizije ne objave, odgovorni ne dobiju zasluženu prijavu sudu i da ne dospe do javnosti.

DRI je za rad u 2016. godini, kako je rekao Sretenović, dobila manje novca nego što je planirala, zbog čega će broj revidiranih subjekata i obuhvat revizije biti manji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar