U trendu

Venecuela: Petak neradni dan zbog Å¡tednje struje

Petak će biti neradni dan za zaposlene u Venecueli u naredna dva meseca u okviru hitnog plana štednje električne energije, izjavio je predsednik te zemlje Nikolas Maduro, izveštava agencija Frans pres.

Venezuela ima najveće sigurne rezerve nafte na svetu, ali je njena privreda u haosu, sa galopirajućom inflacijom, nestašicama osnovnih proizvoda kao što su sapun i toalet papir i stalnim isključenjima struje.

Zbog jake suše koja je svela akumulacije hidroelektrana na ekstremno niske nivoe, vlada je odlučila da radi štednje struje skrati efektivnu radnu nedelju uvođenjem vikenda od tri dana, počev od ovog petka pa do 6. juna, navodi francuska agencija.

Ovu odluku je objavio predsednik Maduro u obraćanju na drÅŸavnoj televiziji.

On je rekao da je zemlja u teškoj situaciji zbog niskog vodostaja akumulacija u 18 venecuelanskih hidroelektrana.

Kao primer je naveo branu Guri u jugoistočnoj drşavi Bolivija, koja zemlju snabdeva sa 70 odsto električne energije. Maduro je rekao da je vodostaj u Guri samo tri centimetra iznad nivoa koji se smatra kritičnim.

Predsednik Venecuele je takođe naloÅŸio industrijskim preduzećima u drÅŸavnom vlasniÅ¡tvu da smanje potroÅ¡nju struje za 20 odsto, baÅ¡ kao Å¡to je i vladi naredio da učini to isto

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.