U trendu

Više zaposlenih od primene novog zakona

Za godinu i po dana primene izmenjenog Zakona o radu, inspektori rada u Srbiji uspeli su da u legalne tokove uvedu više od 12.000 radnika koji su radili „na crno“, odnosno bez odgovarajućeg ugovora o radu i plaćenog obaveznog socijalnog osiguranja.

Kako navode Večernje novosti, u odnosu na 2014. godinu, broj prijavljenih je veći za 181 odsto, pa je zbog toga i državna kasa punija za oko 270 miliona dinara.

Pozivajući se na informacije Ministarstva rada, taj list je objavio da je u inspekcijskim nadzorima pronadjeno i 389 preduzeća koja su poslovala bez ikakvih papira.

Ukupan iznos isplaćen zaposlenima kao izvršnim poveriocima do 31. jula 2015. godine iznosio je 158,9 miliona dinara.

„Jedan od najvažnijih efekata tog propisa jeste efikasnija naplata potraživanja na ime neisplaćenih zarada, jer je uvedeno da obračunski list predstavlja izvršnu ispravu, rekli su u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Kako su u tom ministarstvu objasnili, uz obračunski list kao izvršnu ispravu zaposleni bez vodjenja sudskog spora mogu svoja potraživanja na ime neisplaćenih zarada da ostvare u izvršnom postupku koji je mnogo brži i efikasniji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar