U trendu

Viz er tvrdi da nije izbacio putnika bez razloga

Niskobudžetna aviokompanija Viz er (Wizz Air) demantovala je danas da je jednog putnika u Gdanjsku izbacila iz aviona za London i stavila na crnu listu samo zato što je zbog tamnijeg tena jednoj putnici ličio na teroristu.

Kako je saopšteno iz predstavništva Viz era za Srbiju, BiH i Crnu Goru, „pre poletanja aviona na liniji W6 1607 iz Gdanjska za London 14. jula 2016 jedan od putnika je prijavljen kabinskom osoblju i to od strane svoje saputnice, koja je izjavila kako on poseduje eksplozivnu napravu“.

„Posada je reagovala u skladu sa bezbednosnim procedurama u takvim situacijama, kapetan je istog trenutka pozvao obezbedjenje, obavljen je kompletan pregled aviona, a oba putnika su sprovedeni u policiju na dalje ispitivanje“, dodaje se u saopštenju.

Viz er ističe da su „bezbednost i sigurnost prioriteti kompanije u kojoj se primenjuje nulta tolerancija na svaki pokušaj njihovog ugrožavanja“.

Poljski mediji objavili su juče da jedan 26-godišnji Poljak jermenskog porekla tuži Viz er tvrdeći da su ga specijalci neopravdano izveli iz aviona a kompanija stavila na internu crnu listu, zbog hira jedne putnice kojoj je izgledao kao terorista pa nije htela njim da leti.

On je ispričao da je bez problema prošao kontrole na aerodromu u Gdanjsku ali kada je avion već trebalo da poleti za London jedna Poljakinja je prijavila posadi aviona da joj liči na teroristu i da se plaši da leti sa njim pa su ga specijalci izveli iz aviona.

„Pojavila se maskirana antiteroristička brigada, izveli su me iz aviona, bacili u kola i pretili mi da će ako se samo pokrenem pucati. U ćeliji su me držali tri sata“, kazao je za Radio Gdanjsk mladić koji ima poljsko državljanstvo i živi u Poljskoj od svoje treće godine.

Njegov advokat Jacek Manovjec rekao je televiziji TVN24 da iako se nakon tri sata razjasnilo da je putnica prijavila mladića bez razloga, samo zbog tamnijeg tena, on ni narednog dana nije mogao da odleti za London jer su ga stavili na internu crnu listu pa je morao da putuje vozom u Varšavu a potom drugom aviokompanijom za London.

Kako su preneli poljski mediji, za slučaj se zainteresovao i poljski ombudsman i njegova kancelarija je zatražila od aerodroma u Gdanjsku i Granične straže objašnjenje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.