U trendu

Vlada zadovoljna reformama u gradjevinarstvu

Ministarka gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da je Vlada zadovoljna reformama u gradjevinarstvu, pre svega onim koje se odnose na dobijanje gradjevinske dozvole, elektronske gradjevinske dozvole i na reforme koje su potrebne za privredni rast.

Ona je nakon sastanka sa pomoćnikom direktora USAID-a za Evropu i Evroaziju Tomasom Melijem novinarima izjavila da je Vlada Srbije zadovoljna saradnjom sa USAID-om i da očekuje da će ta dobra saradnja biti nastavljena, saopšteno je iz ministarstva.

Mihajlović je podsetila da je Vlada s tom organizacijom radila na pripremi brojnih zakona kao što su na primer zakon o planiranju i izgradniji, zakon o premeru i katastru i energetici.

„Sa USAID-om smo radili na mnogo projekata i zakona koji su nam pomogli da stvorimo bolji ambijent za investitore, da poboljšamo uslove poslovanja i poziciju na Duing biznis listi. Verujem da u narednom periodu možemo da idemo dalje kada govorimo o uslovima za investiranje u Srbiji“, poručila je Mihajlović.

Pomoćnik direktora USAID-a za Evropu i Evroaziju Tomas Meli takodje je istakao da je zadovoljan saradnjom sa Vladom Srbije i ministarstvom i izrazio očekivanje da će ta saradnja biti nastavljena.

„Zadovoljni smo implementacijom Zakona o planiranju i izgradnji koji je omogućio veću efikasnost i transparentnost. Zadovoljni smo saradnjom i rado ćemo je nastaviti“, rekao je Melia.

Kako je saopštilo ministarstvo, Melia je prisustvovao prezentaciji sistema za elektronsko izdavanje gradjevinskih dozvola koji je omogućio da se gradjevinske dozvole u Srbiji izdaju u roku od sedam dana u proseku.

Navodi se da je u prvom kvartalu 2016. izdato 725 elektronskih građdjevinskih dozvola, dok samo u aprilu više od 1.000.

Broj izdatih gradjevinskih dozvola od uvodjenja objedinjene procedure 1. marta 2015. do kraja 2015. godine 33 odsto veći nego u istom periodu 2014. godine.

U saopštenju se dodaje da je gradjevinska industrija u 2015. godini ostvarila rast za petinu (20,5 odsto), a učešće gradjevinskog sektora u BDP je sa 4,5 odsto u 2014. godini poraslo na 5,1 odsto u drugom kvartalu 2015. godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.