U trendu

Vode se pregovori sa 49 investitora

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da se vode pregovori sa 49 investitora koji planiranju ulaganje u Srbiji od 1,1 milijarde evra i zapošljavanje 27.255 radnika.

„Ta radna mesta bi bila otvorena u različitim i siromašnijim delovima Srbije“, rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

On je naveo da je stanje u budžetu Srbije znatno bolje nego što je bilo planirano i da je deficit za četiri meseca ove godine iznosio 13,4 milijarde dinara, umesto predvidjenih 72,2 milijarde.

„Budžet bi bio u suficitu od 45 milijardi dinara da nema isplate po osnovu kamata na državne pozajmice“, istakao je Vučić i naveo da će trošak budžeta po osnovu isplate kamata ove godine biti 139 milijardi dinara.

Premijer je kazao da će rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije ove godine biti izmedju 2,3 i 2,4 odsto, što je više od planiranog, a naredne godine se očekuje rast od preko tri odsto.

„Očekuju nas teški razgovori sa Medjunarodnim monetarnim fondom, pre svega o racionalizaciji u javnom sektoru, reformi obrazovanja i zdravstva, finansiranju lokalnih samouprava, rešavanju problematičnih kredita“, istakao je Vučić.

Dodao je da će u narednom periodu medjunarodne agencije povećati kreditni rejting Srbije.

Vučić je najavio i da će do kraja godine biti obnovljeno 500 škola, bolnica i domova zdravlja, a u te radove biće uloženo pet milijardi dinara.

Objekti će biti obnovljeni u svakoj opštini u Srbiji i „svaki gradjanin moći će da vidi rezultate rada Vlade Srbije“, rekao je Vučić.

On je rekao i da je napravljen plan i program za obnovu 96 objekata  –  škola, bolnica i domova zdravlja u 72 opštine dodavši će tu biti uloženo oko 1,4 milijardi dinara.

Premijer je izjavio i da postoje obaveštajni podaci o mogućim nemirima na skupovima koje su vlast i opozicija u Republici Srpskoj (RS) najavili za subotu, 14. maja, u Banjaluci i pozvao ključne političke aktere u RS da svoje razlike rešavaju mirnim putem.

Vučić je ocenio da bi u slučaju bilo kakvih nemira u Banjaluci bio doveden u pitanje opstanak Republike Srpske, ali i da bi se Srbija u tom slučaju našla u „izuzetno teškoj situaciji“.

„Juče sam razgovarao sa predsednikom RS Miloradom Dodikom, srpskim članom Predsedništva BiH Mladenom Ivanićem i predsednikom SDS-a Mladenom Bosićem kojima sam rekao da Srbija želi punu stabilnost i mir u RS i BiH. Zamolio sam ih da sa punom odgovornošću sagledaju da bi bilo kakvim nemirima bio doveden u pitanje opstanak RS“, kazao je Vučić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar