U trendu

Vojvodini potrebno više stručnjaka za privlačenje investicija

Vojvodjanske opštine privukle su u poslednjih deset godina u proseku 4,5 direktne strane investicije, a najuspešnije su bile lokalne samouprave koje su formirale i razvijale kancelarije za lokalni ekonomski razvoj (KLER), ocenila je danas Naionalna alijansa za lokalani ekonomski razvoj (NALED).

Opštine koje su osnažile KLER zapošljavanjem najmanje četiri stručnjaka beležile su u proseku šest stranih ulaganja dok su lokalne samouprave sa tri ili manje zaposlenih imale upola slabiji rezultat, pokazalo je istraživanje NALED-a.

„Lokalne samouprave koje su odlučile da dodatno unaprede kvalitet usluga ulaskom u NALED-ov Program sertifikacije opština sa povoljnim poslovnim okruženjem imaju još bolji učinak. Tako su jedanaest opština koje su uspešno prošle kroz sertifikaciju privukle skoro tri puta više ulaganja u odnosu na ostale sredine“, izjavio je član Upravnog odbora NALED-a i generalni direktor kompanije Gomeks Goran Kovačević na predstavljanju istraživanja u Gradskoj upravi Pančeva.

NALED je istakao da iako je prosek četvoro zaposlenih u KLER, u gotovo 25 odsto opština samo jedna osoba brine o dolasku investitora i podršci privredi.

„Problem predstavlja to što zaposleni u KLER ne prepoznaju dovoljno značaj rada sa postojećim firmama i preduzetnicima u opštini, koje svrstavaju tek na peto mesto prioriteta dok se najviše fokusiraju na apliciranje za donatorske projekte“, navodi se u saopštenju.

Navedeno je i da su ulaganja lokalnih samouprava u programe lokalnog ekonomskog razvoja skoro zanemarljiva – u prošloj godini prosečno su iznosila 2,1 odsto budžeta, upola manje u odnosu na sport.

Šest opština u Vojvodini još nema kancelarije za lokalni ekonomski razvoj dok su dve formalno osnovale KLER, ali su opremljene prostorije prazne usled zabrane zapošljavanja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar