U trendu

Vučić: Bićemo među prvih 40 u svetu na listi Svetske banke

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će se nastaviti reforme i da očekuje da Srbija naredne godine bude među prvih 40 na listi o uslovima poslovanja Svetske banke.

“U narednim godinama pokušaćemo da sačuvamo fiskalnu disciplinu koju smo imali ove godine, da sačuvamo makroekonomsku stabilnost i istovremeno da povećavamo rast BDP. Očekivanja MMF-a su mnogo bolja za 2016. i 2017. nego što su bila za 2015″, rekao je Vučić na predstavljanju „Bele knjige“ Saveta stranih investitora (FIC).

Naveo je da je počelo smanjenje nezaposlenosti, kao i da se očekuje rast BDP od 0,9 odsto, i da bi taj rast iznosio 1,1 odsto da nije bilo suše, dok će sledeće godine biti viši od 2 odsto, kao i da će to omogućiti da se poboljša i situacija na tržištu rada.

“Sa Savetom želimo da formiramo radnu grupu koja će na mesečnom nivou analizirati rezultate zajedničkog rada”; naveo je premijer Srbije, dodajući da će to omogućiti dodatan pritisak investitora na vladu, ali i zajedničko razmatranje problema.

„Ono što smo postigli do sada je rezultat buldožerskih reformi sprovođenih uz političku energiju“, a ne uz mnoge sate rada koji je potreban, rekao je Vučić, navodeći da u Srbiji postoji problem lošeg obrazovanja, diploma koje se dobijaju „za pola godine“ ili „za novac“, kao i nedostatak radnih navika i preduzetničkog duha.

Predsednik FIC-a Uve Fredhajm rekao je da je u prethodnih godinu dana primenjeno 40 odsto od ukupno 360 preporuka Saveta stranih investitora za poboljšanje privrednog ambijenta, dok u 60 odsto preporuka nije bilo napretka.

Najmanji napredak zabeležen je u oblasti deviznog poslovanja i poreskog sistema, kao i u oblastima hrane i poljoprivrede, lizinga, farmaceutskih proizvoda, sredstava za održvanje higijene u domaćinstvu i kozmetike, dok je najveći napredak zabeležen u oblastima nekretnina, inspekcijama, transportu i intelektualnoj svojini, kao i u sektorima telekomunikacija, nafte i gasa i privatnog obezbeđenja, naveo je Fredhajm.  

On je rekao da je vlada pokazala posvećenost reformama, kao i da očekuje da će znaci oporavka privrede biti dodatni podsticaj.

Najznačajnija očekivanja FIC-a su ubrzanje strukturnih reformi, posebno privatizacija i korporatizacija javnih preduzeća, bolja primena zakona povećanjem administrativnih kapaciteta, posebno u poreskoj upravi i inspekcijama, kao i nastavak evropskih integracija koje su dobar način za povećanje konkuentnosti Srbije, naveo je on.

Savet stranih investitora okuplja više od 130 kompanija sa udelom od 18 odsto u BDP Srbije, a „Bela knjiga“ sadrži konkretne preporuke vladi za unapređenje poslovne klime.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.