U trendu

Vučić: Polako i sigurno gradimo Srbiju

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da se „polako i sigurno“ gradi Srbija i naveo da je izgradnjom deonice severne pristupne saobraćajnice mostu kod Beograda „Mihajlo Pupin“, od Ovčanskog do Pančevačkog puta, najviše dobili Pančevo i ceo Banat.

Vučić je rekao da se ne kasni s radovima i da je deo puta otvoren baš kada je i bilo i najavljeno.

„Ovo je najbolji put sa šest traka koji imamo u našoj zemlji“, rekao je Vučić i dodao da je posadjeno 5.000 stabala i da se brinulo da put deluje impresivno.

On je kazao da će do marta ili aprila 2017. godine biti izgradjeno više puteva nego za poslednjih 40 godina.

Otvaranju mosta, osim premijera Vučića, prisustvovali su i ministarka gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Izgradnja mosta „Mihajlo Pupin“, koji povezuje Zemun i Borču, počela je krajem oktobra 2011. godine, a most je otvoren za saobraćaj 18. decembra 2014. godine.

Glavni izvodjač radova, finansiranih kineskim kreditom, bila je kineska firma Čajna roud end bridž korporejšn (China Road and Bridge Corporation – CRBC), dok su izvodjači bile domaće kompanije.

Most je dugačak 1,5 kilometara, a pristupne saobraćajnice 21,6 kilometara. Deo je magistralnog puta koji povezuje Koridor 10 sa Zrenjaninskim putem.

Izgradnjom tog mosta omogućeno je izmeštanje značajnog dela teretnog saobraćaja iz centra Beograda i preko Pančevačkog mosta, do tada jedinog beogradskog mosta preko Dunava, izgrađenog pre 79 godina.

Za izgradnju mosta sa pristupnim saobraćajnicama potrošeno je oko 260 miliona dolara, a od tog iznosa 85 odsto je kredit kineske Eksim banka, dok su preostalih 15 odsto obezbedili Vlada Srbija i Grad Beograd.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.