U trendu

Vučić: Povećanje plata i penzija neće biti simbolično

Premijer Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da povećanje penzija i plata u javnom sektoru neće biti simbolično, ali će, zbog očuvanja fiskalne ravnotežem, biti u manjem procentu od onog koji fiskalni prostor „dozvoljava“.

Povećanje penzija za sve, i ove i naredne godine, poručio je srpski premijer.

Vučić je na pres konferenciji rekao da će povećanje plata obuhvatiti oko 360.000 hiljada zaposlenih u prosveti, zdravstvenim radnicima, vojnicima i policajcima, i socijalnim radnicima.

Povećanje plata uslediće i za onih 19,4 odsto onih čija primanja nisu ni bila smanjivana merama vlade, kao i za sve penzionere, uključujući i one čije penzije nisu smanjivane.

Prema njegovim rečima, vlada je, na osnovu teških reformi koje je pokrenula pre godinu dana, došla u situaciju da u avgustu krene u zvanične razgovore o povećanju penzija i dela plata u javnom sektoru, koje neće biti samo simbolično.

On je istakao da je ideja vlade da povećanje ne bude onoliko koliko fiskalni prostor dozvoljava, jer želi da osigura javne finansije, a, i kako je dodao neće biti ni onoliko  koliko nas MMF ograničava.

„Mi ćemo od toga tražiti manje povećanje, jer hoćemo da obezbedimo siguran napredak u budućnosti. Ne želimo političke poene, i o izborima ne razmišljamo niti će ih biti niti su potrebni“, poručio je s tim u vezi Vučić.

On je podvukao da rezultati našeg rada, marljivosti, posvećenosti i odgovornosti, daju prve efekte.

Vučić je istakao da povećanje plata i penzija neće biti simbolično, kako to sada neki tvrde, a koji su ranije negirali da će uopšte biti povećanja.

„Neće biti tako simbolično, ali svakako manje od onoga što bi MMF dozvolio, jer preuzima ulogu „lošeg momka“. Ja sam veći MMF od MMF-a“, naglasio je premijer.

On je rekao da želi da imamo sigurnost javnih finansija, sigurnost za buduće ulaganje investitora u našu zemlju, te da je uveren da građani razumeju ono što je vlada radila.

Vučić je kazao da je počastvovan pohvalama dobijenih iz Nemačke i severnih protestantskih zemalja za reforme koje je preduzela Srbija, a koje pokazuju rezultate.

Deficit budžeta 2,87 odsto do kraja godine

Vučić je istakao da će deficit republičkog budžeta biti na nivou 2,87 odsto BDP do kraja godine.

„Ako bi sve išlo po planu, a u svakom mesecu imamo bolji rezultat od projekcije koju smo zacrtali sa MMF, deficit republičkog budžeta bi bio na nivou 2,87 odsto BDP do kraja godine“, rekao je Vucić.

Vučić je na konferenciji za novinare, na kojoj je sumirao rezultate u godinu dana od usvajanja novog Zakona o radu, rekao da je na današnji dan deficit u budžetu 25 milijardi dinara, što je u skladu sa planom koji je Srbija postigla sa MMF, čak i bolji rezultat od planiranog.

„To je ispod ‘mastrihta’, to je izvanredan rezultat i mi verujemo da može da bude i bolji“, rekao je Vučić.

On je naveo da Srbija ima primarni suficit u svakom mesecu, kao i da je u julu ostvarila mali suficit.

Vučić je na početku konferencije za novinare podsetio da je na današnji dan pre godinu dana usvojen Zakon o radu i počele teške, ozbiljne i odgovorne reforme.

Poručuje i da u avgustu počinju razgovori o povećanju plata i penzija u javnom sektoru.

Povećanje plata i penzija u javnom sektoru, objasnio je, biće manje nego što bi dozvolio MMF, „ali svakako neće biti simboličan“.

Privredni rast ove godine od 0,5 DO 1 odsto BDP

Premijer je istakao i da je privredni oporavak ozbiljno ubrzan tokom drugog kvartala i rekao da će Srbija u ovoj godini ostvariti rast BDP između 0,5 i jedan odsto.

On je novinarima u Vladi Srbije rekao da u ovoj godini očekuje rast privredne aktivnosti između 0,5 i jedan odsto BDP-a.

„To je baš onako kako sam govorio pre nepunih godinu dana, kada su mi se svi smejali“, primetio je premijer.

Srbijagas po prvi put ne duguje ni dinara Gaspromu

Srbijagas po prvi put ne duguje Gaspromu ni dinara za tekuće isporučene količine gasa od početka grejne sezone 2014/2015. godine, poručio je premijer.

„Nikada nam se ovako nešto nije dogodilo“, rekao je Vučić i dodao da se 60 miliina evra ranijih obaveza neće plaćati iz budžeta vlade, već će to Srbijagas rešiti sa svojim dužnicima.

Vučić je rekao da je postignut dogovor sa najvećim javnim i privatnim preduzećima da placaju električnu energiju, navodeći da je sa Srpskom fabrikom stakla dogovoreno da u dva navrata plati račune zaključno sa 31. avgustom.

Prema njegovim rečima, do sad nisu konrtolisana plaćanja javnih prema javnim preduzećima, a da će od danas postojati i ta kontrola.

„Za 60 dana Železnice će moratu da plate svoje račune EPS, EPS prema Železnici čime ulazimo u neuporedivo zdraviji sistem“, rekao je Vučić.

Aerodrom i Er Srbija kao državne firme u 2015. beleže sedam puta veće prihode u odnosu na prethodnu godinu, dodao je.

Vučić je rekao i da će Srbija prvi put u istoriji tri meseca ranije na nekim deonicama završiti Koridor 10, tako da će se ka Makedoniji i Bugarskoj putovati autoputem.

Sledi gradnja deonice puta Obrenovac-Surčin i obilaznica oko Beograda za koje ce ugovori biti potpisani u septembru, kao i otvaranje radova na pruzi Beograd – Budimpešta, naveo je Vučić.

(Tanjug)

Pročitajte još i:

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar